הסכם ממון זה לא הדבר הכי רומנטי שיש. דווקא כאשר הקשר נמצא יחסית בתחילת דרכו, השאלה כיצד יתחלק הרכוש במקרה של פרידה, עשויה להראות לא רק כרחוקה, אלא גם כמבטאת חוסר אמון בקשר עצמו. מדובר בטעות. האמת היא כי עריכת הסכם ממון, בכל שלב של מערכת היחסים, היא אחת המתנות הגדולות ביותר שבני זוג יכולים להעניק לעצמם. כך, הסכם ממון ערוך בצורה מקצועית, אשר שני הצדדים חתמו עליו מרצון והבנה אמתית, תורם למניעת מחלוקות משפטיות, הן במהלך הקשר, והן בסיומו, ומעניק שקט נפשי משמעותי.
במדריך הבא נרחיב על ההיבטים השונים של הסכם ממון, ובכללם – מהו הסכם ממון, אילו נושאים הוא מקיף, ממה כדאי להיזהר, האם כדאי להיעזר בעורך דין ועוד. המדריך כולל קישורים למאמרים נוספים באתר, העוסקים בהיבטים שונים של הסכם הממון ביתר הרחבה.
מה זה הסכם ממון
מה זה הסכם ממון – הסכם ממון הינו מסמך משפטי שנחתם בידי בני זוג, ומטרתו להסדיר את חלוקת הרכוש ביניהם, במקרה של פרידה, גירושין או פטירה. המילה "ממון" מטעה מעט, משום שהסכם ממון, לרוב, אינו מתייחס לכסף בלבד, אלא לכל סוגי הרכוש והזכויות, לרבות אלו שנצברו עד למועד עריכת ההסכם וכן אלו שייצברו בעתיד, במהלך הקשר הזוגי. ניתן לערוך את ההסכם בכל שלב בחיי הזוגיות, כלומר לפני תחילת הנישואין ואף לאחר הנישואין. הסכם ממון ניתן לערוך (ואף מומלץ לערוך) גם אם לזוג אין כוונה להינשא והם חיים כידועים בציבור.
במדריך הבא נרחיב על ההיבטים השונים של הסכם ממון, ובכללם – מהו הסכם ממון, אילו נושאים הוא מקיף, ממה כדאי להיזהר, האם כדאי להיעזר בעורך דין ועוד. המדריך כולל קישורים למאמרים נוספים באתר, העוסקים בהיבטים שונים של הסכם הממון ביתר הרחבה.
מדוע מומלץ לערוך הסכם ממון?
כברירת מחדל, החוק והפסיקה קובעים כי חלוקת רכוש בין צדדים, שנצבר במהלך חיי הזוגיות, בעת פרידה, תהיה שוויונית, כאשר, ככלל, כל צד נשאר עם הנכסים שצבר לפני תחילת הקשר. הסכם ממון מאפשר לבני הזוג להגדיר בעצמם את אופן חלוקת הרכוש בעת פרידה, לפי מה שמתאים להם, ולאו דווקא על פי ההסדר המשפטי הקיים, ומונע מראש, חלוקה שבעיניהם ולדעתם, היא בלתי הוגנת.
חתימה על הסכם ממון, מעניקה בהירות ביחס למצב העניינים הכלכלי בין בני הזוג, מקנה שקט נפשי ומפחיתה מתיחויות. הסכם ממון אף מונע ברוב המקרים סכסוך משפטי ארוך, קשה ויקר, אשר עלול לפגוע מאוד בתא המשפחתי.
יצוין, כי גם לבני זוג המעוניינים בחלוקת רכוש בהתאם לחוק ולמצב המשפטי הקיים, מומלץ לעורך הסכם ממון. זאת, שכן הסכם ממון מכיל, לרוב, פירוט של הרכוש ( הקיים וזה שייצבר בעתיד ), והסדרת חלוקתו על פי תרומתו והשקעתו של כל צד לצבירתו ( ולאו דווקא באופן שוויוני ), ובכך מונע מחלוקות עובדתית ( מה שלי ומה שלך, מה מגיע לי ומה מגיע לך.. ) בעת הפרידה. חשוב להדגיש, כי למרות שהוראות החוק ( חוק יחסי ממון בין בני זוג ) פשוטות יחסית, היישום שלהן, אינו אחיד, ויכול להשתנות בהתאם לנסיבות המקרה. בהמשך לכך, לא פעם, מחליט בית המשפט כי הרכוש לא יתחלק בצורה שווה בין בני הזוג, ואף יכול להחליט למשל, כי דירה של אחד מבני הזוג מתקופת טרום הנישואין, תחשב רכוש משותף שיחולק בין בני הזוג (!).
להרחבה, ראו: הסכם ממון – כשהדברים מתפרקים | אורי גנור עו”ד להסכמי ממון ונוטריון (ganor.co.il)
הסכם ממון אינו מיועד רק לעשירים
בניגוד לאמונה הרווחת, הסכם ממון אינו מיועד רק לידוענים או לעשירים, אלא לכל זוג. כך, הסכם ממון, הקובע את חלוקת הנכסים במקרה של פרידה או גירושים, משאיר בידי הזוג את הקביעה בדבר גורל רכושם, ומונע בזבוז מיותר של זמן, אנרגיה וכסף, על התדיינויות משפטיות. ויודגש, בעוד הוצאות ההתדיינות המשפטית עשויות להיחשב כמטרד ונטל קל בלבד, עבור בני זוג עשירים, הוצאות משפט של בני זוג מהמעמד הבינוני או הנמוך, העומדים בפני גירושים, יכולות להביא להרס כלכלי.
הסכם ממון מומלץ מאוד לבני זוג הנמצאים בפרק ב'
כאמור, עריכת הסכם ממון מומלצת לכל זוג. עם זאת, היא מומלצת במיוחד לבני זוג המצויים בזוגיות שניה. זאת, שכן רוב האנשים מגיעים לזוגיות כזו בגיל מאוחר יחסית, לאחר שהצליחו לצבור רכוש, אותו הם אינם מעוניינים לחלוק עם בן/בת הזוג החדש/ה. כמו כן, במקרים אלו ישנם לרוב ילדים מקשר קודם, אשר יש לקחת גם אותם בחשבון. חתימה על הסכם ממון מאפשרת לבן הזוג, שלעיתים "נכווה" בקשר הקודם, להיכנס לקשר החדש בתחושת ביטחון ועם "לוח נקי".
להרחבה ראו: הסכם ממון נישואים שניים, מה קורה בפרק ב? – עו"ד הסכמי ממון אורי גנור (ganor.co.il)
החשש מעריכת הסכם ממון
להסכמי ממון יצא מוניטין, כפוגעים או עלולים לפגוע ברומנטיקה ואף בקשר עצמו, וכמעידים על חוסר אמון בקשר הזוגי. ואכן, אין ספק כי קיימת אי נעימות מסוימת כאשר אחד מבני הזוג (לרוב בן הזוג בעל הרכוש הרב יותר) פונה אל האחר, ומבקש כי יחתום על הסכם ממון. עם זאת, היתרונות שבחתימה על הסכם ממון, גם עבור בן הזוג המחזיק פחות רכוש (!) במועד החתימה על ההסכם, עולים עשרות מונים על כל אי נעימות רגעית. בנוסף, עצם העובדה שהזוג הצליח להתגבר על אותה פגיעה, או משבר- מחזקת אותם. למעשה, זהו מבחן חשוב לחוזקו ויציבותו של הקשר.
להרחבה ראו: האם אתם בלחץ ומה יעזור? ואיך זה קשור לעריכת הסכם ממון? | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
סוגי הסכמי ממון
מקובל לחלק את הסכמי הממון לשלושה סוגים עיקריים:
- הסכם ממון קדם נישואין – זהו הסכם הממון ה"קלאסי" הנערך על ידי בני זוג לקראת נישואיהם. ניתן לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה, בבית דין דתי אליו משתייכים בני הזוג ואף אצל נוטריון ורשם נישואין.
- הסכם ממון לאחר הנישואין – גם אם בני הזוג לא ערכו הסכם ממון לפני הנישואים, ניתן לערוך הסכם ממון במהלך תקופת הנישואים. יודגש, כי אין הבדל מהותי בין הסכם ממון שנחתם לפני הנישואים, להסכם שנחתם לאחר הנישואים. השוני העיקרי מתבטא בכך שהסכם ממון שנחתם לאחר הנישואים ניתן לאישור רק בפני בית המשפט לענייני משפחה ובית דין דתי ( ולא בפני נוטריון או רשם הנישואין ).
- הסכם ממון ידועים בציבור (מוכר גם כ"הסכם חיים משותפים" או "הסכם זוגיות") – בני זוג ידועים בציבור יכולים לערוך אף הם הסכם ממון. אין חובה לפנות לגורם חיצוני לצורך אישור הסכם ממון בין ידועים בציבור, אולם זוגות רבים מעדיפים בכל זאת לפנות לבית המשפט או לנוטריון, לצורך אישור ההסכם ובכך להעניק להסכם תוקף נוסף ( ולמנוע טענות בדבר זיוף חתימה, עושק, ניצול מצוקה, לחץ וכיו"ב ).
הסכם ממון מדורג
בניגוד להסכם הממון ה"קלאסי", אשר כולל הוראות קבועות, שאינן משתנות לאורך הזוגיות, הסכם ממון מדורג, מכיל הוראות אשר משתנות בהתאם לחלוף הזמן או בהתאם לקיומם של תנאים מסוימים. כך למשל, ניתן לקבוע כי לאחר 10 שנות נישואים, אחוז מסוים מהרכוש של בן הזוג מתקופת טרום הנישואים, ישותף עם בן הזוג האחר, וכי לאחר 20 שנות נישואים לדוגמא, ישותף אחוז גדול יותר. נקודת ציון אחרת יכולה להיות, הולדת הילד הראשון וכדומה, והשפעתו של אירוע כזה, על הסדרי הממון. יצוין, כי לעיתים חלוקת רכוש מדורגת, עשויה להפוך את הסכם הממון למקובל יותר על הצד השני.
מאידך, הסדר כזה, שככל שהקשר מאריך ימים יותר, מקבלים יותר, ואחוז השיתוף גדל- יכול ליצור לעתים תחושה לא נוחה, שהקשר ממשיך "להחזיק" ולהתקיים, לא בגלל האהבה או המשפחתיות, אלא מטעמים חומריים נטו.
מי אשם בהתפרקות הקשר? לא משנה
ההסדר בעניין, ברוב המוחלט של הסכמי הממון, הוא שאין חשיבות לסיבה לסיומו של הקשר. כך, הסדרי הממון יעמדו בתוקפם, מבלי שיושפעו מהשאלה מי "אשם" בהתפרקות היחסים.
עם זאת, לעיתים רחוקות, הסדרי הממון כוללים סנקציה, בגין התנהלות פוגענית לקשר, כגון בגידה. ככלל, לא מומלץ להכניס סעיף מסוג זה להסכם. קיומו של סעיף כזה, "המעניש" את הצד הפוגע, הבוגד נאמר, יכול ליצור מחלוקת קשה, לגבי השאלות, האם התנהגות מסוימת תיחשב בגידה ( נאמר, קיום יחסי מין חד פעמיים, לעומת קשר ממושך ), מהי בגידה ( לדוגמא, האם שיחות ארוטיות בטלפון מהווה בגידה? האם מערכת יחסים "אפלטונית", שאין בה קיום יחסי מין, היא בגידה וכיו"ב ), מה הייתה תרומתו של הצד השני לבגידה וכיו"ב. אם נגזר על הקשר להסתיים, תהיה הסיבה או האשמה, של מי שתהיה – מסיימים ומחלקים רכוש וכיו"ב.
מהו המועד הנכון לחתימה על הסכם ממון?
מומלץ לערוך את הסכם הממון בשלבים הראשוניים של הקשר, כשהיחסים הם יחסי חברות ואהבה. כך, בני הזוג יכולים לעשות שימוש בחברות ובהידברות הקיימים ביניהם, על מנת להכין את עצמם למצב שבו החברות והאהבה יידחקו הצידה בשעת פרידה. ואכן, רוב הזוגות חותמים על הסכם ממון זמן קצר יחסית ( בין כמה חודשים לשבוע ) לפני החתונה. עם זאת, כאמור, ניתן לערוך את ההסכם בכל שלב בחיי הזוגיות, אף אם לבני הזוג אין כוונה להינשא, והם חיים כידועים בציבור. תוכן הסכם הממון אינו משתנה בהתאם למועד החתימה עליו, וההבדל היחיד הוא זהות הגורם אשר יכול לאשר אותו.
להרחבה ראו: הסכם ממון לפני חתונה או אחרי החתונה מתי לחתום? | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
התנאי הבסיסי לתקפות ההסכם:
שני בני הזוג חתמו עליו מרצון והבנה אמיתית
אין נוסחה אחידה להסכם ממון. כפי שנראה בהמשך, ישנם הסכמי ממון קצרים העוסקים בעניין רכושי ספציפי, ממוקדים, ולעומתם הסכמי ממון ארוכים אשר מתייחסים בנוסף לענייני הרכוש וחלוקתו, גם לנושאים שונים, כגון זכייה בלוטו, אימוץ בעלי חיים, סרבנות גט, קניין רוחני, הילדים המשותפים ( מעט ) ועוד ועוד… . התנאי הבסיסי ביותר שעל הסכם הממון לקיים הוא, כי הוא נערך מתוך רצונם האמיתי של שני בני הזוג, ובהבנה מלאה. לחץ לא הוגן מצד אחד מבני הזוג או אי הבנה (ולו חלקית), עשויים להביא לביטולו של הסכם הממון. יתרה מכך, בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, לפני שבית משפט או בית דין דתי מאשר את ההסכם הממון, על הדיין או השופט להשתכנע כי בני הזוג עשו את ההסכם בהסכמה חופשית כאשר הם מבינים את המשמעות ואת תוצאותיו. בהמשך לכך, במידה וההכרעה השיפוטית סוברת שאין הדבר כך, היא לא תאשר את ההסכם.
להרחבה ראו: סירוב שופט לאשר הסכם ממון – מה עושים עם זה? | עורך דין אורי גנור (ganor.co.il)
הסכם ממון חייב להיעשות בכתב
ישנם הסכמים אשר יכולים להיעשות בעל פה ועדיין יהיו תקפים מבחינה חוקית. הסכם ממון אינו אחד מהם. כך, בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, הסכם ממון חייב להיות מועלה על הכתב. בהמשך לכך, גם שינויים בהסכם הממון (עליהם נרחיב בהמשך) חייבים להיעשות בכתב.
חוק יחסי ממון בין בני זוג
חוק יחסי ממון בין בני זוג הינו חוק משנת 1973 הקובע חלוקת רכוש משותף באופן שוויוני במקרה של גירושים או פטירה ביחס לבני זוג שנישאו לאחר יום ה- 1.1.74.
בהקשר זה, רכוש שנצבר על ידי בני הזוג קודם לנישואים אינו נחשב כחלק מהרכוש המשותף.
במידה שבני הזוג מעוניינים לקבוע הסדר חלוקת רכוש שונה מההסדר הקבוע בחוק, חוק יחסי ממון מאפשר להם לעשות זאת, באמצעות עריכת הסכם ממון. החוק מפרט מהם התנאים בהם צריך הסכם הממון לעמוד, וכן את הדרכים לאישורו. יצוין, כי חוק יחסי ממון בין בני זוג אינו חל על בני זוג ידועים בציבור.
הסכם ממון/חיים משותפים בין בני זוג ידועים בציבור
חוק יחסי ממון בין בני זוג אינו חל, כאמור, על בני זוג ידועים בציבור. הדין החל על בני זוג אלה הוא "הלכת השיתוף", הקובעת כי כל מה שנצבר במהלך הזוגיות הוא רכוש משותף המתחלק באופן שווה בין בני הזוג, אלא אם נקבע אחרת במסגרת הסכם ממון.
ידועים בציבור, המעוניינים כי הלכת השיתוף לא תחול עליהם, ואף כאלו המעוניינים בוודאות משפטית (שכן השאלה מה כולל הרכוש המשותף מושפעת מפסיקות רבות ושונות), נדרשים לחתום על הסכם ממון. ככלל, אין הבדל בתוכן של הסכם ממון שנחתם על ידי זוג נשוי לכזה שנחתם בין בני זוג ידועים בציבור. השוני הוא בכך שאין צורך באישור של בית משפט או גוף אחר, על מנת להפוך את הסכם הממון בין ידועים בציבור לתקף. עם זאת, זוגות ידועים בציבור רבים מעדיפים לחזק את תוקפו של ההסכם באמצאות אישורו על ידי ערכאה שיפוטית או נוטריון.
להרחבה ראו: העליון קבע: כך יתחלק מעתה הרכוש של ידועים בציבור | אורי גנור (ganor.co.il)
הסכם ממון שנערך בין ידועים בציבור מחייב אישור מחדש לאחר נישואיהם
בפסיקה עדכנית קבע בית המשפט המחוזי, כי ידועים בציבור אשר חתמו על הסכם ממון נדרשים לאשר את ההסכמות ביניהם פעם נוספת במידה ויינשאו בעתיד. זאת, גם אם קבעו בהסכם המקורי כי הוא ימשיך לחול לאחר הנישואים.
להרחבה ראו: הסכם ממון שנערך בין ידועים בציבור מחייב אישור מחדש לאחר נישואיהם – עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
עריכת הסכם ממון בהתאמה אישית
כל הסכם ממון שונה מרעהו ותלוי במאפייניו של הזוג, רכושם ורצונותיהם. בהמשך לכך, חשוב מאוד להתאים את הסכם הממון למאפייני הזוג, באופן מדויק ומקצועי, אשר ימנע חילוקי דעות עתידיים. עורך דין בעל ניסיון בתחום הסכמי הממון, יידע כיצד לתת מענה מדויק לכלל המטרות והצרכים הייחודים של הזוג, הכל תוך טיפול מהיר ורגיש.
מה חייב לכלול כל הסכם ממון (הסכם ממון בסיסי)
כאמור, אין נוסח אחיד להסכם ממון והכל תלוי ברצונם של הצדדים. עם זאת, כל הסכם ממון חייב להתייחס, לכל הפחות, לנושאים הבאים:
- כיצד יתחלק רכוש אישי מהעבר במקרה של פרידה? מדובר ברכוש של כל אחד מבני הזוג טרם כינון הקשר הזוגי, כגון דירה , מניות, עסק, מכונית ועוד. לעניין דירה יודגש, כי קיימת חשיבות עליונה להתייחס אליה במסגרת הסכם הממון. זאת, שכן לא רק שמדובר, לרוב, בנכס בעל השווי הרב ביותר, אלא שבמקרים רבים בני זוג גרים זמן רב בדירה שהייתה שייכת לאחד מבני הזוג לפני הקשר, ולכן אפשר שייקבע כי נוצרת כוונת שיתוף לגביה;
- כיצד יתחלקו חובות אישיים מן העבר וכאלה שיצוצו בעתיד? החובות שצבר או יצבור כל אחד מבני הזוג לכל גורם, לרבות חובות לגורמים ממלכתיים, כגון מס הכנסה וביטוח לאומי. יודגש, כי חוק יחסי ממון קובע שיתוף הן בזכויות והן בחובות שנצברו לאחר תחילת הנישואין. בהמשך לכך, על מנת למנוע אפשרות שחובותיו של אחד מבני הזוג יזלגו לבן הזוג האחר, יש צורך בהסכם ממון הכולל התייחסות לעניין;
- כיצד יתחלק הרכוש המשותף? במסגרת זו יש לקבוע את כל ההסדרים הקשורים בחלקים שיהיו לכל אחד מבני הזוג ברכוש המשותף, ובעיקר נהלים למכירתו וחלוקת התמורה בין בני הזוג;
- כיצד יתחלקו מתנות וירושות? בהתאם לחוק יחסי ממון, מתנות וירושות שמקבל אחד מבני הזוג הן אישיות ולא יאוזנו במקרה של פרידה. במידה שבני הזוג מעוניינים בהסדר אחר, יש לציין זאת במסגרת הסכם הממון. כמו כן, מומלץ להתייחס בהסכם הממון למתנות שניתנו ללא התייחסות לזהות המקבל, מתנות המיועדות לשימוש שני בני הזוג, מתנות שנועדו לשמש את ילדיהם המשותפים של בני הזוג וכיוצא בזה.
- הסדרת מערכת היחסים שקדמה לחתימה על הסכם הממון. זוגות רבים, חותמים על הסכם ממון, לאחר שקיימו תקופת זוגיות ארוכה לפני כן, הכוללת מגורים משותפים וניהול משק בית משותף – כלומר, מערכת יחסים של ידועים בציבור. בתקופה הזו, כל אחד מהם, יתכן וצבר רכוש. לדוגמא: אחד מבני הזוג קיבל מניות או אופציות. או עשה "אקזיט". של מי אותן מניות או אופציות- האם של מי שקיבל אותן, או גם של הצד השני, על פי הלכות שיתוף בין בני זוג ידועים בציבור? וזו לעתים נקודה מאוד רגישה.
הסכם המתייחס בעיקר לנקודות אלו, ואינו מרחיב בהן ו/או אינו כולל נושאים רבים אחרים, הוא "הסכם ממון בסיסי".
מה עוד ניתן לכלול בהסכם ממון? (הסכם ממון מפורט)
מעבר לנושאים המפורטים לעיל ובנוסף אליהם, רוב הסכמי הממון כוללים גם הסדרה של לפחות חלק מהנושאים הבאים:
- מתנות חתונה – סעיף הנוגע בעיקר לזוגות שעתידים לקבל מתנות בסכומים בלתי שוויוניים מן המשפחות;
- התייחסות לעסק – במידה שלאחד הצדדים קיים עסק, מומלץ לקבוע האם העסק יהיה בבעלות אישית ובלבדית של אחד מבני הזוג או שמדובר בעסק משותף. במידה שהצדדים מעוניינים שהעסק יהיה משותף מומלץ לערוך הסכם שותפות נפרד. להרחבה ראו: הסכם ממון על עסק
- קביעת סמכות שיפוט במקרה של סכסוך משפטי – יש לקבוע האם הסמכות לדיון בסכסוך בין בני הזוג תינתן לבית המשפט לענייני משפחה, לבית הדין הרבני או לבורר מוסכם. במקרה של מגורי קבע בחו"ל, יש לקבוע האם להעניק סמכות שיפוט לבית המשפט במדינה הזרה. סעיף זה חשוב במיוחד עבור בני זוג שאחד מהם הוא אזרח זר. בהיעדר הסדרת הנושא, יוכל בן הזוג בעל האזרחות הזרה, לגרור את בן זוגו לבית משפט בחו"ל שכלל לא יכיר בהסכם הממון כמסמך מחייב.
- מה דינה של כתובה? הסכם ממון וכתובה הם שני נושאים שמעלים לא מעט שאלות. האם על בן הזוג לשלמה בהגיע העת לבת הזוג, או שמא בני הזוג רואים בה עניין טקסי ולא מחייב? יודגש, כי העדר התייחסות מפורשת לכתובה עלולה לגרור חיוב בתשלום, לא משנה אילו הסכמות אחרות נקבעו בהסכם הממון;
- סרבנות גט (מוכר גם בשם "הסכם לכבוד הדדי") – הסעיף נועד למנוע מצב שבו אחד מבני הזוג מנצל את הצורך להשיג גט כקלף מיקוח במסגרת הגירושים. כלומר, הסעיף מאפשר למנוע מצב של סרבנות גט ומאפשר למי שזקוק לגט (כדי לשנות את הסטטוס שלו מנשוי לגרוש) להשיגו. ראו הרחבה הסכם לכבוד הדדי בין בני זוג.
- זכייה בהגרלות – סעיף המתייחס לחלוקת כספי זכייה מגופים כמו מפעל הפיס.
- בעלי חיים –סעיף הדן בשאלה מי יהיה הבעלים של בעלי החיים המשותפים של בני הזוג לאחר הפרידה.
- פיצויים מוסכמים – סעיף זה קובע תשלום פיצויים מוסכמים ואת גובהם במקרה של הפרת ההסכם על ידי אחד מבני הזוג. מדובר בסעיף אשר מומלץ מאוד להכניס להסכם, שכן הוא עוזר מאוד במניעת תביעות סרק במקרה של פרידה.
- גישור/בוררות – סעיף הקובע כי כל מחלוקת הנוגעת להסכם תובא ראשית לדיון בפני מגשר או בורר.
- חשבון בנק משותף – ככלל, בהתאם לחוק יחסי ממון, כספים שבן זוג צבר לפני החתונה אינם ברי איזון. עם זאת, מעצם מהות הקשר, כספים "מתערבבים", הערך שלהם עולה, יורד, הכספים "מגולגלים" לצורך רכישת נכסים וכיוצא בזה. כתוצאה מכך, ללא הסכם ממון, בעת הפרידה יכולה להיווצר מחלוקת גדולה מאוד בין הצדדים בנוגע לבעלות בכספים. כמו כן, מומלץ לקבוע כבר בהסכם הממון מענה על שאלות שונות, כגון האם מלוא ההכנסות מעבודת הצדדים יופקדו לחשבון הבנק המשותף, האם יופקדו רק סכומים משתנים על פי צורכי המחייה וכיוצא בזה.
- עדכון רכוש אישי או משותף – הרכוש האישי של כל אחד מבני הזוג הוא דינמי ועל כן מומלץ לקבוע כבר בהסכם הממון מנגנונים לעדכונו באופן שלא יהיה צורך לערוך הסכם ממון בכל פעם מחדש.
- כיצד יחולקו נכסי הקריירה – פעמים רבות אחד מבני הזוג עסק בפיתוח הקריירה בעוד האחר ויתר על התקדמות האישית לטובת התא המשפחתי. במקרים כאלה יש לקבוע כיצד יחולקו נכסי הקריירה, כדוגמת מוניטין, המאפשרים לאחד מבני הזוג להשיג שכר גבוה יותר.
- פירות, עליית ערך, זכויות בנייה ועוד – בנוסף לנושאים הכלכליים ה"רגילים" בהם דן הסכם הממון (כגון רכוש קיים ורכוש משותף), מומלץ להתייחס במפורש למצבים אפשריים של השבחת נכסים, פירות מהנכסים, ריבית, עליית ערך או ירידת ערך, וכיוב'.
- מזונות אישה ותמיכה כלכלית בפרידה – יכול להיות שבפרידה, יהיה אחד מכם עשיר, והשני עני. נניח שאחד מכם עשה בתקופת הנישואין "אקזיט". או שקיבל ירושה גדולה. ונניח שההסדר ביניכם היה, שאלו הם אישיים של מקבל המתנה או "עושה האקזיט". אבל, האם תרצו לקבוע, שבמצב כזה, בן הזוג השני, החלש משמעותית יותר, כלכלית ( ו/או בריאותית ), יקבל בפרידה משהו, אחוז מסוים סכום מסוים מבן זוגו?
- קניין רוחני – קניין רוחני, הוא בהגדרתו אישי. נניח שאחד מבני הזוג צובר מוניטין אישי, בכירות מסוימת. הוא הפך לדוגמא להיות רופא בעל שם ידוע ומוכר בתחומו. אבל נניח שבן הזוג השני, אפשר לו להתפתח ולצבור את הקניין הרוחני. נניח שהוא גידל את הילדים והשקיע בהם הרבה יותר. או נניח, שהוא הקריב את הקריירה שלו, לטובת מי שצבר את הקניין הרוחני. מה יהיה חלקו?
יודגש, כי הנושאים שהובאו לעיל מהווים רק רשימה חלקית כאשר, ככלל, בני זוג יכולים לכלול בהסכם הממון כמעט כל עניין העולה על דעתם.
טיפים לעריכת הסכם ממון
בעת עריכת הסכם ממון מומלץ לקחת בחשבון גם את הנקודות הבאות:
- על הסכם הממון להיות הוגן לשני הצדדים – הסכם ממון לא הוגן המוטה בקיצוניות לטובת צד אחד, קרוב לוודאי יבוטל על ידי בית המשפט בעילת עושק (ראו עוד על כך בהמשך);
- על ההסכם להיות ברור – ניסוחים משפטיים, מעורפלים וחמקמקים אינם משרתים אף צד, אלא מהווים פתח למאבק פרשנות בלתי נגמר.
- אין להסתיר רכוש בעת עריכת הסכם הממון – באופן דומה, הסתרה של רכוש או מצג שווא ביחס לרכוש על ידי אחד הצדדים יביאו קרוב לוודאי לביטולו של ההסכם בעילה של טעות או הטעיה;
- קביעת מועד סיום השיתוף – במקרים רבים קיים קושי לקבוע מתי היחסים הכלכליים בין הצדדים הסתיימו (עזיבת הבית המשותף, הגשת תביעת הגירושין, סגירת חשבון הבנק המשותף ועוד). בהמשך לכך, מומלץ להסכים מראש במסגרת הסכם הממון מהו המועד שבו יסתיימו היחסים הכלכליים בין בני הזוג;
- הוספת הוראות לביצוע הפרידה – הוספת הוראות בהסכם הממון בנוגע לאופן בו תנוהל הפרידה (למשל, מועדים לעזיבת הבית המשותף) עשויה לתרום מאוד לפרידה חלקה ככל האפשר;
- אין טעם לכלול הוראות אישיות – הסכם הממון, כשמו כן הוא, נועד בעיקר להסדיר עניינים הקשורים לממון, כלומר את חלוקת הרכוש במקרה של פרידה. כאמור, ניתן להוסיף הוראות בנוגע לאופן ביצוע הפרידה ונושאים דומים, אולם הוראות אישיות, כגון הטלת חובה על אחד מבני הזוג "להוריד את הזבל" לא ייושמו על ידי בית משפט. יתרה מכך, אפשר כי הכנסת הוראות כאלו לתוך ההסכם תמנע את אישורו או אפילו תשמש כעילה לביטולו;
- לא ניתן לוותר בהסכם ממון על מזונות ילדים שטרם נולדו – בני זוג יכולים אומנם להסכים כי הם מוותרים על הזכות לתמיכה פיננסית לעצמם, אולם אין תוקף לתניה בהסכם ממון הכוללת ויתור או הגבלה של מזונות ילדים עתידיים. לכל היותר, בית המשפט יהיה רשאי לקחת תניה זו בחשבון בעת החלטה על מזונות הילדים.
הסכם ממון ללא אישור אינו תקף
בניגוד להסכמים אחרים, הסכם ממון שנערך לקראת הנישואים או במהלך הנישואים אינו תקף ללא אישור. במילים אחרות, לא ניתן להסתמך עליו כלל. כך נקבע בחוק יחסי ממון בין בני זוג. האישור לגבי זוגות לפני נישואים יכול להתבצע על ידי רשם נישואים, נוטריון, בית דין דתי או בית משפט לענייני משפחה. לאחר הנישואין האישור יכול להינתן רק על ידי בית דין דתי או בית המשפט לענייני משפחה.
יצוין, כי בעוד נוטריון מאשר כי הצדדים הבינו את הסכם הממון וחתמו עליו מרצונם החופשי, בית משפט או בית דין דתי נותן להסכם הממון תוקף של פסק דין, עובדה המחזקת מאוד, לדעת חלק מעורכי הדין, את תוקפו. כאמור לעיל, אין חובה לפנות לגורם חיצוני לצורך אישור הסכם ממון בין ידועים בציבור ( ועדיין מומלץ, כאמור, לעשות כן ).
להרחבה ראו: אישור הסכם ממון – אבחנות קריטיות שחשוב לדעת | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
כיצד מתבצע אישור של הסכם ממון?
בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג ישנן שתי דרכים עיקריות לאישור הסכם ממון: באמצעות בית משפט/בית דין דתי או על ידי נוטריון.
כאמור, אישור על ידי נוטריון אפשרי רק בטרם הנישואים. ראשית, על הצדדים להגיע ביחד למשרד הנוטריון. לאחר ששוחח איתם והבין את מצב הדברים, הנוטריון מוסיף את החותמת שלו להסכם הממון. במסגרת זו, הנוטריון מאשר שבני הזוג התייצבו בפניו ביום מסוים וחתמו בנוכחותו על הסכם הממון. עוד מאשר הנוטריון שההסכם הוקרא והוסבר לבני הזוג, וכי הם אישרו כי הבינו את תוכנו ומשמעותו.
פניה לאישור ההסכם על ידי בית דין דתי או בית משפט מחייבת הגשת טופס מתאים ("טופס 3", הידוע גם כטופס "הרצאת פרטים"). כמו כן, אם הצדדים מיוצגים על ידי עורך דין יש להגיש אף טופס ייפוי כוח חתום. גם במקרה זה יש צורך בהתייצבות של בני הזוג לפני הערכאה השיפוטית, אשר תוודא כי הצדדים הבינו את משמעות ההסכם. כאמור, במידה שבית המשפט או בית הדין הדתי לא השתכנע כי הסכם הממון נערך בהתאם לרצונם של הצדדים והבנתם המלאה, הוא לא יאשרו.
שינוי הסכם ממון לאחר אישורו
כמו כל הסכם אחר, ניתן לשנות את הסכם הממון בכל שלב, גם לאחר אישורו בכפוף למספר תנאים:
- על השינוי להתבצע בהסכמת שני הצדדים;
- על השינוי לבוא לידי ביטוי בכתב;
- השינוי יכול לחול החל ממועד מסוים ואף רטרואקטיבית;
- ככלל, כמעט כל שינוי חייב לקבל אישור מחדש של נוטריון ( לפני נישואין ) או של ערכאה שיפוטית ( לאחר נישואין ).
- עם זאת, לא כל שינוי טעון אישור. כאשר מדובר בשינוי קל ערך, שאינו מהותי, וההסכם המקורי מאפשר לערוך שינויים בכתב גם ללא אישור של בית המשפט– השינוי "יתפוס" גם ללא אישור כאמור. ההבדל בין מה יחשב שינוי מהותי המצריך אישור, לשינוי קל שאינו מצריך אישור, הוא דק וגבולי, ולכן מומלץ לבני הזוג להתייעץ עם עורך דין לפני קבלת ההחלטה.
להרחבה ראו: שינוי הסכם ממון: באילו מקרים ניתן לשנות הסכם ממון | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
ביטול הסכם ממון לאחר אישורו
עקרון בסיסי במשפט הישראלי הוא כי יש לכבד הסכמים. בהמשך לכך, בתי המשפט נוהגים בזהירות רבה בטרם קבלת החלטה בדבר ביטול הסכם ממון, בפרט כאשר ההסכם קיבל אישור רשמי. עם זאת, במקרים יוצאי דופן הדבר אפשרי. מקרים אלו כוללים, בין היתר, טעות והטעיה, עושק, מרמה ומצג שווא וכיוצא בזה.
להרחבה ראו: ביטול הסכם ממון – האם זה אפשרי? | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
מקומו של הסכם הממון בחיי היום-יום
ככלל, להסכם הממון אין שום משמעות בחיי היום-יום הזוגיים. אולם, במקרה של פרידה, כל ענייני הרכוש של בני הזוג ואופן חלוקתם ביניהם, יהיו מוסדרים ומוכנים מראש. כך, יחסכו מלחמות מתישות ופגיעה אפשרית בבני הזוג, בילדים ובמשפחות המורחבות.
בני זוג שאינם בני אותה הדת
זוגות שאינם בני אותה הדת המעוניינים להינשא יכולים לעשות זאת באמצעות חתונה אזרחית. יובהר, כי אין הבדל בתוכן של הסכם ממון שנערך בין זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים לעומת הסכם שנערך בין בני זוג ידועים בציבור. עם זאת, בעוד הסכם ממון שנערך בין בני זוג ידועים בציבור בישראל אינו דורש אישור, הסכם ממון בין בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל מחייב אישור על ידי בית המשפט לענייני משפחה. יצוין, כי במקרים רבים נישואים בין בני זוג שאינם בני אותה הדת נערכים בין ישראלים לתושבי חוץ. במקרה זה מומלץ להוסיף בהסכם הממון סעיף הנוגע לערכאה השיפוטית שתהא מוסמכת לדון בעניין ובהתאם לאילו מערכות דינים.
להרחבה ראו: הסכם ממון נישואין אזרחיים: שאלה: מהם נישואין אזרחיים? – עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
הסכם ממון בשפה זרה
לעיתים מומלץ כי בני הזוג יחתמו על הסכם ממון בשפה זרה, במקום על הסכם הממון בעברית או בנוסף עליו. הדבר מומלץ כאשר בני הזוג הינם מהגרים, אשר אינם שולטים בשפה העברית, או קיים צפי, כי בני הזוג יעברו להתגורר בארץ זרה (למשל לצורך לימודים או עבודה). גם במקרה זה נדרש עורך הדין לוודא כי בני הזוג מבינים היטב את ההסכם וחותמים עליו מרצונם החופשי. כמו כן, כאשר קיים הסכם ממון, ניתן לערוך תרגום נוטריוני של הסכם הממון לכל שפה.
ניתן לערוך את הסכם הממון "אונליין"
ככלל, במידה שאין פערים משמעותיים בין הצדדים, ניתן לערוך הסכם ממון ללא הגעה לפגישה פיזית במשרדי עורך הדין. כך, עורך הדין יעביר לבני הזוג שאלון, ישוחח איתם בטלפון/זום/סקייפ/ווטסאפ, ירשום לעצמו רשימות וישלח טיוטה של ההסכם. בני הזוג יעברו על הטיוטה, יעירו הערות במידת הצורך וההסכם יתוקן בהתאם.
להרחבה ראו: הסכם ממון אונליין – טיעוני בעד ונגד הסכם ממון באינטרנט | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
שילוב של הסכם ממון והסכמים אחרים
ככלל, ניתן לשלב בין הסכם ממון להסכמים אחרים בין בני זוג ( ו/או משפחותיהם ). כך למשל, ניתן לערוך הסכם ממון בשילוב הסכם הלוואה. במסגרת הסכם כזה, בד בבד עם יצירת מנגנון לחלוקת הרכוש במקרה של פרידה, ניתן להכניס להסכם הממון גם את תנאי ההלוואה של בן זוג אחד לאחר או למשפחתו, מועד ההחזרים, היקפם, הערובה הנדרשת ועוד.
חתימה על הסכם גירושים כאשר נחתם בעבר הסכם ממון
כאשר בני זוג מחליטים להתגרש, עליהם לערוך הסכם גירושים. במידה שבני הזוג חתמו בעבר על הסכם ממון, הסכם זה מהווה חלק מהסכם הגירושים. כך, נותר לבני הזוג לדון רק בנושאים שלא נדונו בהסכם הממון (למשל, מזונות ילדים). באופן כזה, לרוב, הליך הגירושים הופך למהיר וקצר בהרבה.
פתיחת עסק במקביל לחתימה על הסכם ממון
במידה שבני זוג מעוניינים לפתוח עסק, במקביל לחתימה על הסכם הממון, מומלץ לערוך הסכם שותפות ניפרד ולצרף אותו כנספח להסכם הממון. על הסכם השותפות לכלול התייחסות ל- 5 נושאים עיקריים: השקעות הצדדים, ניהול שוטף, חלוקת רווחים, פיקוח, וחלוקת העסק בפרידה.
הסכם ממון לעומת צוואה
הסכם ממון וצוואה הם שני דברים שונים: הסכם ממון נועד לקבוע את חלוקת הרכוש בעת פרידה, ואילו צוואה נועדה לקבוע כיצד הרכוש יתחלק לאחר מות המצווה. אף אחד מהם אינו מחליף את האחר. בהמשך לכך, כל מי שעושה הסכם ממון, מוטב לו שיעשה גם צוואה משלימה, ברורה ומסודרת.
להרחבה ראו: למי כדאי לערוך צוואה? הכל על צוואות והסכמי ממון – עו”ד אורי גנור (ganor.co.il)
וכן: הסכם ממון, פטירה, צוואה וירושה – כל מה שצריך לדעת | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
למה לבחור בנו?
משרדנו הינו המשרד היחיד בארץ העוסק במשך שנים רבות אך ורק בהסכמי ממון. בהמשך לכך, יש לנו ניסיון בעריכת מעל אלף הסכמי ממון, כאשר כל אחד מהם הותאם אישית לצרכי הזוג. משרדנו אף זוכה לביקורות מהללות בגוגל עם דירוג של 5 כוכבים מתוך 5 מתוך קרוב ל 300 ביקורות. עריכת הסכם הממון נעשית על ידי משרדנו ברגישות ובסבלנות, ועם זמינות מרבית לרצונות בני הזוג, תוך התאמה אישית ודאגה כי הקשר לא ייפגע בשום מקרה.
סיכומו של דבר
נראה, כי הדרך הטובה ביותר להסתכל על עריכת הסכם ממון היא כדלהלן: במקרה הטוב, הסכם הממון יישב במגירה במשך עשרות שנים ולא יהיה בו כל צורך. במקרה הרע של פרידת בני הזוג, הסכם הממון יוודא שהרכוש יחולק בהתאם לרצונם המקורי של הצדדים וללא דיונים משפטיים ארוכים ויקרים. כך או כך, תמורת השקעה זניחה של כסף וזמן, בני הזוג מקבלים שקט נפשי לאורך שנים.
שאלות נפוצות בקשר להסכם ממון
אין לנו בכלל רכוש, האם בכל זאת כדאי לעשות הסכם ממון?
כדאי ואפילו מאוד. הסכם ממון נועד להסדיר לא רק חלוקה של רכוש קיים טרם הנישואין, אלא עוסק גם בכל רכוש שעתיד להיצבר במהלך הנישואים – דירת מגורים, דירות להשקעה, כספים, תכשיטים, פנסיה, ירושות, מתנות וכיוצא בזה.
האם כדאי להכין לבד את ההסכם ולהחתים את בת/בן הזוג שלי?
לא מומלץ לערוך את ההסכם לבד. מניסיוני רב השנים, חשוב כי ההסכם יערך תוך שיח ושיתוף פעולה בין בני הזוג. יתרה מכך, עריכת הסכם ממון על ידי צד אחד בלבד עשויה לסייע לצד השני להוכיח, במקרה הצורך, כי חתם על ההסכם עקב חוסר הבנה מספקת, מבלי ששיתפו אותו בהליך ומבלי שקיבל הסברים, ובכך להביא לביטולו. מעבר לכל זאת, על מנת להבטיח את תוקף ההסכם, יש לערוך אותו באופן העונה על הוראות החוק השונות ופסיקות בתי המשפט, המשתנות מעת לעת. לשם כך, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בעריכת הסכמי ממון.
להרחבה ראו: ביטול הסכם ממון – האם זה אפשרי? | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
אני ובת/בן הזוג שלי נכין את הסכם הממון ביחד. עם זאת, אולי כדאי שאבוא קודם לייעוץ נפרד?
גם כאן התשובה היא שלילית. ראשית, פניה לבד לעורך דין, ללא ידיעת הצד האחר, עשויה לפגוע באמון בין הצדדים ולעורר סכסוכים קשים בבוא העת. שנית, במידה שבני הזוג יהיו מעוניינים לפנות בהמשך לעורך הדין, על מנת שיערוך עבורם את ההסכם, יהיה לבן הזוג האחר קושי לתת אמון בעורך הדין, בידיעה כי בן זוגו הקדים להיוועץ בו (פרט אשר עורך הדין לא יוכל להסתיר).
להרחבה ראו: 20 טעויות נפוצות בהסכם ממון | אורי גנור – עו״ד להסכמי ממון ונוטריון (ganor.co.il)
כמה עולה הסכם ממון?
אין מחיר אחיד להסכמי ממון. המחיר נקבע, בין השאר, על פי מורכבות ההסכם. המשתנים הנוספים שנלקחים בחשבון הם, בין היתר: היקף הרכוש להסדרה, פערי הממון בין בני הזוג, דרישות מיוחדות של בני הזוג, קיומם של ילדים מקשרים קודמים וכיוצא בזה. לרוב, הסכם הממון עולה בין 4,000 ל – 10,000 ₪, אולם אפשר שעלות הסכם ממון, הכולל הסדרה משמעותית של עסקים וניירות ערך משמעותיים, תהיה גבוהה יותר.
להרחבה ראו: כמה עולה הסכם ממון? מחירון הסכם ממון מלא – עלות הסכם ממון | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
אני רוצה להתגרש. האם כדאי להחתים תחילה את בת/בן הזוג שלי על הסכם ממון לגבי העבר?
מאוד לא מומלץ. קרוב לוודאי כי הסכם ממון שנחתם, כאשר אחד מבני הזוג לא מודע לכוונתו של בן הזוג האחר להתגרש, יבוטל עקב עילה של טעות/הטעיה. כלומר, מדובר על מצב שבו צד אחד מאמין שההסכם נערך, מתוך כוונה להמשיך ולקיים את הזוגיות, ולא על מנת שזמן קצר לאחר מכן, תהיה פרידה. אילו ידע על כוונתו האמתית של בן/בת זוגו להתגרש, יתכן ולא היה נכון מבחינתו לחתום על הסכם הממון.
להרחבה ראו: ביטול הסכם ממון עקב טעות או הטעיה – עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
האם כדאי להציב אולטימטום לצד השני: או שיחתום על הסכם ממון או שנתגרש?
גם אפשרות זו מאוד לא מומלצת. הצבת אולטימטום לצד השני שיחתום על הסכם הממון אחרת תתגרשו, גוררת בחובה אפשרות ממשית כי הסכם הממון יבוטל עקב ניצול מצוקה ו/או אילוץ, דבר שפגע ופוגע ברצון החופשי לחתום על ההסכם.
להרחבה ראו: ביהמ"ש ביטל הסכם ממון מכיוון שנחתם מתוך פחד נטישה | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
האם כדאי לערוך את ההסכם לפני טקס החתונה?
התשובה בקצרה היא כן. אכן, ככלל, ניתן לחתום על הסכם ממון בכל מועד, גם לאחר החתונה. עם זאת, מניסיוני רב השנים למדתי, כי במקרים רבים הסכמי ממון שלא נחתמים לפני החתונה, בסופו של דבר לא נחתמים כלל או שחתימתם מתעכבת שנים רבות.
להרחבה ראו: הסכם ממון לפני חתונה או אחרי החתונה מתי לחתום? | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
האם עדיף עו"ד אחד משותף, או שכל אחד מבני הזוג ייקח עו"ד משלו?
ככלל, עדיף עורך דין אחד משותף ששני הצדדים סומכים עליו. הדבר לא רק זול יותר, אלא עורכי דין אישיים יכולים לעיתים להעמיק את המחלוקות, כאשר הצדדים מוצאים את עצמם לפתע משוחחים באמצעות עורכי הדין. רק במקרים של פערים מאוד גדולים בעמדות הצדדים או ברכושם מומלץ שלכל אחד מהצדדים יהיה עו"ד נפרד.
להרחבה ראו: עריכת הסכם ממון – עורך דין משותף או שניים אישיים | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
איך עורך דין אחד יכול לייצג את שני בני הזוג?
עורך הדין המשותף לא מייצג את אחד הצדדים, אלא את הזוגיות עצמה. כך, עורך הדין שעורך את הסכם הממון הינו ניטרלי לחלוטין. הדיונים על הסכם הממון מתקיימים בנוכחות שני הצדדים, כאשר עורך הדין מציג לכל צד את העמדות והאינטרסים של הצד שכנגד, בתוספת ניסיון רב שנים והבנה משפטית. ניתן לומר, שעורך דין משותף, יהיה כמו עורך דין "מפוצל" לשניים, פעם ייקח "צד" אחד, ומיד לאחר מכן, באותה פגישה, ובאותו נושא, יסובב את כסאו לצד השני, ויציג את זווית הראיה שלו. למעשה, עורך דין משותף, הוא 100% עורך דין אישי של כל אחד מהצדדים בנוכחות השני, בשקיפות מלאה.
האם כדאי להראות את הסכם הממון למשפחה?
תלוי. מצד אחד, אין ספק שבחלק מהמקרים יש לבני המשפחה אינטרסים של ממש בהסכם הממון (למשל, דירה שניתנה לאחד הצדדים על ידי ההורים, והיא אלי שייכת, למעשה, למשפחה. או למשל, דירה שניתנה לילדם, והם אינם מעוניינים, שבגלל או מכח הזוגיות, היא "תזלוג" לצד השני. הם הרי חסכו לילדם). עם זאת, מעורבות בני המשפחה עלולה גם להביא לעימותים בין בני הזוג, כאשר כל משפחה דוחפת את בנה/בתה שלא "ייצאו פראיירים". בסופו של דבר, מי שמכיר את המשפחות באופן המיטבי הם בני הזוג עצמם, שיכולים להעריך בעצמם האם כדאי להראות את הסכם הממון למשפחה או שמא הדבר יצור קשיים מיותרים. לעתים, המשפחה מתנה את נתינת הרכוש, כירושה או במתנה, בכך שהם יראו את הסכם הממון, כתנאי להעברת הרכוש.
האם כדאי להתייעץ לגבי הסכם הממון עם חברים?
לא מומלץ. מניסיוני רב השנים למדתי, כי אכן לעיתים לחברים עשויות להיות עצות טובות, אולם, לרוב, התייעצות עם חברים מובילה להר של עצות מנוגדות, המבוססות על מידע חלקי. יודגש, כי גם אם אחד החברים הוא עורך דין, יש צורך במומחיות ספציפית בתחום לשם עריכה של הסכם ממון. על כן, יש להתייחס בזהירות רבה לכל עצה משפטית שתתקבל מחבר, גם אם הוא בעל רקע משפטי.
האם מגורים עם בן/בת הזוג בדירה שלי מלפני הנישואין עלולה לגרום לי לאבד אותה?
אם הסכם הממון טוב, "חזק", הרמטי, ונערך על ידי עורך דין בעל ניסיון, התשובה היא לא. יוסבר: בהתאם לחוק בישראל, רכוש, כולל נכסי מקרקעין, שהיו שייכים לאחד מבני הזוג לפני הנישואין, נשארים בבעלותו גם בעת פרידה. עם זאת, במידה שבן הזוג השני מצליח להוכיח כי האחר התכוון לשתף אותו בנכס, למשל, ע"י מגורים משותפים במשך שנים רבות ( או, לא עלינו, באמצעות עדים שקרנים..), הנכס הופך לבר חלוקה בעת פרידה. עורך דין בעל ניסיון בעריכת הסכמי ממון מכיר את המצב המשפטי ויידע לנסח את ההסכם באופן שימנע סיטואציה שכזו.
להרחבה ראו: הסכם ממון על דירה: הסכם ממון נדל"ן / הסכם ממון על נכס | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
האם יש להסכם הממון השפעה על מס שבח ומס רכישה?
כן. בהתאם לפסיקה של בית המשפט העליון מהשנים האחרונות, בני זוג, שקיימו הפרדה רכושית, יהיו זכאים להטבה במס שבח ומס רכישה במכירת דירת מגורים יחידה, גם אם לאחד מהם יש דירה אחרת משלו. דרך מרכזית להוכחת ההפרדה הרכושית היא באמצעות הסכם ממון שעניינו הפרדת רכוש מלאה ומוחלטת. עם זאת, מדובר בנושא מורכב מאוד ועל כן ההמלצה הינה להתייעץ עם עורך דין בעניין זה.
להרחבה ראו: פסק דין בנושא מס רכישה דירה שנייה – כל המ שחשוב לדעת | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
אנחנו מתכוונים לגור בחו"ל. האם כדאי לערוך את הסכם הממון בארץ או בחו"ל?
מומלץ לערוך את הסכם הממון בארץ ועם המעבר לחו"ל להתייעץ עם עו"ד מקומי. חשוב במיוחד שהסכם הממון יכלול סעיף הקובע את סמכותו של הדין הישראלי בעניין, וכן כי הסכם הממון יאושר בארץ על ידי בית משפט ולא על ידי נוטריון. כך, הסכם הממון יקבל תוקף של פסק דין, ובתי המשפט במדינה הזרה יראו בו (ברוב המקרים) כפסק דין מחייב.
האם ניתן להסדיר מזונות ילדים בהסכם הממון?
ניתן להוסיף את נושא מזונות הילדים להסכם הממון, אולם להסכמות לא יהיה תוקף משפטי. יוסבר: מרבית הנוטריונים יאשרו סעיפים בהסכמי ממון המתייחסים למזונות ילדים. עם זאת, בתי המשפט לא יאשרו ולא יפעלו על פיהם עקב חוסר נכונות לדון בעניינים תיאורטיים. למרות זאת, יש ערך להסדרת נושא המזונות בהסכם הממון. זאת, שכן בן הזוג שירצה לחרוג מההסכמות בעניין מזונות הילדים יצטרך לשכנע שחלו שינויים של ממש בנסיבות מאז חתימת ההסכם ועד הפרידה, המחייבים סטייה מהמוסכם.
להרחבה ראו: הכל על הסכם ממון ומזונות ילדים | עו"ד הסכמי ממון ונוטריון אורי גנור (ganor.co.il)
בהסכמי ממון הכוללים הפרדה רכושית מלאה, האם כדאי לפתוח חשבון משותף?
אם הסכם הממון נערך על ידי עורך דין בעל ניסיון, אזי בהחלט כדאי. כך, חשבון בנק משותף המאגד את הכנסות בני הזוג וכן את הוצאותיהם הינו נוח מאוד, ומונע ריבים מיותרים בין בני הזוג. אכן, כעיקרון, מרגע שאחד מבני הזוג מפקיד כספים בחשבון משותף, גם אם מדובר בכספים שהיו שלו לפני הנישואין, הכספים הופכים להיות שייכים לשני בני הזוג. עם זאת, ניסוח זהיר ומדויק בהסכם הממון יוודא כי במקרה של פרידה, כספים שנצברו לפני הנישואין ישובו לבעליהם. כמו כן, עורך דין בעל ניסיון ידע להתאים את הסכם הממון בדיוק לצורכי הזוג גם בעניין זה (למשל, על ידי העברת רק אחוז מסוים מההכנסות לחשבון המשותף, העברת סכומים משתנים בהתאם לצרכים וכיוצא בזה).
להרחבה ראו: הסכם ממון הפרדת רכוש מוחלטת | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
האם ניתן לקבוע במסגרת הסכם ממון כי הילדים יגדלו רק בישראל?
התשובה היא בחיוב, אולם הדבר תלוי בסופו של דבר בבית המשפט. במסגרת הסכם ממון הצדדים יכולים להסדיר כל נושא העולה על דעתם, לרבות מקום גידול הילדים. עם זאת, גם אם ההסכם קיבל בעת אישורו תוקף של פסק דין, לבית המשפט יש סמכות לקבוע בעת הפרידה את מקום גידול הילדים בהתאם לטובתם. למרות זאת, אין ספק כי הסכמות של הצדדים בהסכם הממון ביחס למיקום גידול הילדים בהחלט יילקחו בחשבון על ידי בית המשפט בעת קבלת ההחלטה.
האם ניתן לכלול נושא של חטיפת ילדים במסגרת הסכם ממון?
כן. על מנת למנוע ככל הניתן חטיפת ילדים לחו"ל על ידי אחד מבני הזוג ניתן לכלול בהסכם הממון תנאים להוצאת ילדים לחו"ל. תנאים אלו עשויים לכלול: הסכמה כי איש מבני הזוג לא יוציא לבדו את ילדי בני הזוג אל מחוץ לישראל ללא הסכמת האחר בכתב; הסכמה כי אם מי מבני הזוג לא ישיב את הילד לארץ בתום התקופה שהוסכמה ייחשב הדבר כ"חטיפת ילדים קטינים" על פי אמנת האג; פיצוי כספי גבוה בגין החטיפה, קביעת מקום השיפוט בישראל ועוד.
להרחבה ראו: חטיפת ילדים: הוצאת ילדים לחו"ל – האם זה נחשב? | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)
האם כדאי לכלול סעיף של בגידה בהסכם ממון?
אפשר, אבל לא מומלץ. סעיפים הכוללים "מחיר" לבגידה של אחד הצדדים הינם פיקנטיים ונפוצים יחסית בקרב ידוענים מעבר לים. עם זאת, הם לא מומלצים הן מבחינת השפעתם על מערכת היחסים בין בני הזוג והן מבחינה מעשית. כך, מניסיוני רב השנים, סעיפים שכאלה אינם שומרים על הזוגיות, אלא בדיוק להפך. הם יוצרים מתחים וקשיים. כמו כן, מבחינה מעשית, בתי המשפט בארץ אינם ששים לאשר הסכמי ממון הכוללים סעיפים הכוללים "מחיר" לבגידה, ואינם צפויים ליישם אותם, גם אם יאושרו.
להרחבה ראו: הסכם ממון: מהו מחיר הבגידה? | אורי גנור – עו”ד הסכמי ממון ונוטריון (ganor.co.il)
האם אפשר להתייחס במסגרת הסכם ממון לעניין חובות של אחד מבני הזוג?
כן, בוודאי, וזה אפילו מומלץ מאוד. יוסבר: לרוב, חובות שנוצרו לפני הנישואין הם חובות אישיים של בן/בת הזוג. לעומת זאת, חובות שנוצרו במהלך הנישואין נחשבים בדרך כלל, לחובות משותפים, המתחלקים בעת גירושים בחלקים שווים. על מנת להגן על בן/בת הזוג ניתן לקבוע, לדוגמה, כי החובות יישארו באחריות בן הזוג שצבר אותם.
אם נרכוש דירה ביחד, במימון לא שוויוני - איך ייקבעו החלקים?
ישנן מספר אפשרויות, לפי בחירת בני הזוג. אפשר לקבוע, לדוגמה, כי הדירה תחולק בחלקים שווים, ללא תלות בגובה ההשקעה של כל אחד מהצדדים. לחלופין, אפשר לקבוע כי הדירה תחולק לפי גובה ההשקעה הראשונה והחד פעמית של כל אחד מבני הזוג בדירה. אפשרות אחרת היא להביא בחשבון לא רק את ההשקעה הראשונית שכל אחד מהצדדים השקיע, אלא גם את המשכנתא, וההשקעות המתמשכות, השוטפות, בצורת מימון בגובה שונה של החזר המשכנתא.
להרחבה ראו: הסכם ממון עם משכנתא: הסכם ממון לזוג עם משכנתא – דגשים | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)