ביטול הסכם ממון עקב טעות או הטעיה

צור קשר

ביטול הסכם ממון שאושר בפסק דין אינו פשוט, עם זאת, בנסיבות מסוימות, ניתן לבטל הסכם שכזה או סעיפים מתוכו. עילה עיקרית לביטול הסכם ממון שאושר בפסק דין היא טעות או הטעיה.

עקרון בסיסי במשפט הישראלי הוא כי יש לכבד הסכמים. בהמשך לכך, בתי המשפט נוהגים בזהירות רבה בטרם קבלת החלטה בדבר ביטול הסכם, בפרט כאשר ההסכם קיבל תוקף של פסק דין. הדבר נכון שבעתיים כאשר מדובר בהסכם בתוך המשפחה.

בהמשך לכך, בתי המשפט חושבים פעמיים, ואפילו שלוש, בטרם הם מורים על ביטול הסכם ממון שקיבל תוקף של פסק דין או של חלקים מתוכו. עם זאת, בנסיבות הנכונות בתי המשפט אכן יעשו זאת. במאמר הבא נרחיב על אחת מעילות הביטול העיקריות של הסכם ממון – טעות או הטעיה.

בית המשפט רשאי לבטל הסכם ממון בשל טעות או הטעיה

הסכם הממון הינו, ככלל, חוזה בין שני צדדים וככזה חל עליו חוק החוזים הישראלי. בהתאם לסעיפים 14 ו- 15 לחוק החוזים, בית המשפט רשאי לבטל חוזה או חלק ממנו במידה שאחד הצדדים התקשר בהסכם עקב טעות שהצד השני ידע עליה או הטעיה מכוונת של הצד השני. כמו כן, בית המשפט רשאי לבטל חוזה במקרה של טעות גם אם הצד השני לא ידע עליה, אם ראה שמן הצדק לעשות כן.

בהתאם לפסיקה, "טעות" היא הערכה שגויה של מציאות הדברים האמיתית. מקום שאדם פועל על פי מציאות מדומה, לא ניתן לראות את רצונו להתקשר בחוזה כמחייב. יודגש, כי לא כל טעות מאפשרת את ביטול ההסכם, אלא רק טעות מהותית. ככלל, על הטוען לבטלות הסכם ממון עקב טעות להוכיח שניים: ראשית, שהייתה טעות, ושנית, שהטעות גרמה להתקשרות בהסכם. טעות בכדאיות הסכם הממון אינה עילה לביטולו.

ביחס להטעיה יודגש, כי לא רק מסירת מידע שאינו נכון מהווה הטעיה (כגון מצג שווא), אלא גם אי מסירת פרט מהותי.

נביא להלן מספר דוגמאות בהם ביטלו בתי המשפט הסכמי ממון מחמת טעות או הטעיה.

הסכם הממון בוטל לאחר שהבעל הוטעה לחשוב שמדובר ב"הסכם מגירה"

מספר שנים לאחר נישואיהם חתמו בני זוג על הסכם ממון במסגרתו נקבע, כי דירתם תירשם על שם האישה בלבד במקרה של פרידה. כמו כן נקבע, כי האישה תקבל  את הכספים המשותפים. כשנתיים לאחר החתימה על ההסכם נפרדו הצדדים. האיש תבע את ביטול ההסכם וטען, בין היתר, להטעיה.

בית המשפט לענייני משפחה קיבל את טענות האיש וביטל את הסכם הממון. נקבע, כי האיש הסכים לחתום על ההסכם לאור הלחצים הרבים שהופעלו עליו על ידי האישה. בכך ביקש להרגיע את האישה כי יעשה הכל למען "מערכת נישואין משפחתית" רגועה, שתקנה לו שקט ושלווה. לדברי בית המשפט, הוא הוטעה לחשוב שמדובר ב"הסכם מגירה" שלא יתממש בקרוב, בוודאי לא בטווח זמן ריאלי, ויקנה לו חיים משותפים יחדיו לעוד שנים רבות (תה"ס 963-07-13).

האישה סברה שהסכם הממון עליו חתמה בארץ זהה להסכם שנחתם בארץ מולדתה

במקרה זה דובר באישה מברזיל אשר נישאה בשידוך לצעיר ישראלי. לאחר 30 שנות נישואים היא הגישה בקשה לביטול הסכם הממון עליו חתמה בארץ ואשר אושר על ידי בית המשפט. טענתה היתה, כי הסכם הממון שנחתם בארץ בשפה העברית, ואשר קבע הפרדה רכושית מלאה, שונה מההסכם שהוצג לה בשעתו בברזיל.

בית המשפט לענייני משפחה, ולאחריו בית המשפט המחוזי, הורו על ביטול הסכם הממון. נקבע, כי האישה, שלא ידעה עברית בעת שחתמה על ההסכם בארץ, הוטעתה על ידי נציגי הבעל לחשוב כי הסכם הממון שנחתם בארץ זהה להסכם הממון עליו חתמה בברזיל, אשר קבע שיתוף בכלל הנכסים שייצברו במהלך הנישואין (תמ"ש 1365-05-18 ו עמ"ש 12972-12-19).

הסכם הממון בוטל לאחר שהאישה נתנה לבעלה את התחושה כי ישובו לחיות יחדיו

בית המשפט לענייני משפחה וכן בית המשפט המחוזי קיבלו תביעת איש לביטול הסכם ממון שקיבל תוקף של פסק דין במסגרתו הסכים, בין היתר, לתשלום סכום מזונות גבוה במיוחד (10,000 ש"ח לחודש לכל ימי חייה של האישה גם במידה שתינשא לאחר).

נקבע, כי עולה מחומר הראיות שהאיש חתם על ההסכם מרצונו והבין את תוכנו, משמעותו ותוצאותיו. עם זאת, התביעה לביטול ההסכם התקבלה על ידי בית המשפט לענייני משפחה, בין היתר, עקב עילות של טעות והטעיה. נקבע, כי האיש לא היה מיוצג על ידי עורך דין בעת עריכת ההסכם או במועד אישורו בבית המשפט, בעוד האישה כן היתה מיוצגת. עוד נקבע, כי עקב מצגי האישה האמין האיש כי לא רק שמדובר בהסכם שלא ימומש, אלא כי בחתימתו עליו עולה הסיכוי כי האישה תשוב לחיות עמו, דבר אשר לא התרחש בפועל (ע"מ 1277/07 ו תמ"ש 203797/95).

מומלץ להתייעץ עם עורך דין בעת עריכת הסכם ממון

על אף שביטול הסכם ממון אינו דבר של מה בכך, כפי שראינו הדבר אפשרי בנסיבות מסוימות ובכללן טעות או הטעיה. בהמשך לכך, מומלץ בחום לערוך מלכתחילה את הסכם הממון בעזרת עורך דין המתמחה בתחום, שיביא בחשבון את האינטרסים של שני הצדדים, ובכך תמנע האפשרות של ביטול ההסכם מחמת טעות או הטעיה.

 

למידע נוסף בנושא ביטול הסכם ממון, ראו:

ביטול הסכם ממון – האם זה אפשרי? | עו"ד אורי גנור (ganor.co.il)

ליצירת קשר עם עו״ד הסכם ממון - אורי גנור, השאירו פרטים:
עו"ד אורי גנור

עו"ד אורי גנור

עורך דין הסכם ממון אורי גנור, הנו המשרד היחיד בישראל, העוסק ומתמחה, באופן בלבדי, יחודי וארצי, אך ורק, בהסכמי ממון בין בני זוג, ופועל כ – עו"ד הסכם ממון בלבד.

עוד מאמרים שכדאי לך לקרוא:

דילוג לתוכן