השפעת הקורונה על אורחות חיינו היא משמעותית. יש האומרים, שההשפעה, טרם מיצתה את עצמה.
הסכם ממון – חובה קריטית דווקא בתקופת הקורונה
הגבלה משמעותית, קשורה לחתונות של בני זוג, והיא האיסור על התכנסות רבת משתתפים. וכתוצאה מכך, סגירת אולמות חתונה.
זוגות רבים, דוחים את חתונתם, עד יחלוף "זעם הקורונה", ויתאפשר להם לערוך אותה במסיבת כלולות, בהשתתפות כל האורחים הרבים שלהם. בל נשכח, שלרוב הזוגות, זו מסיבה של "פעם בחיים".
כתוצאה מכך, זוגות רבים, "יושבים על הגדר", ממשיכים לקיים את הזוגיות שלהם, ללא נישואין, וללא הסכם ממון, מרביתם אף חיים ביחד תחת אותה קורת גג, ומנהלים משק בית משותף (ולפיכך עונים להגדרה של "ידועים בציבור").
משמעות קיום חיי זוגיות ללא נישואין, היא קריטית. הסיבה היא: ש חוק יחסי ממון בין בני זוג, (להלן:
"החוק") איננו חל על זוגות שאינם נשואים. וזה אומר: שכל הסעיפים שבחוק, המתייחסים לרכוש וממון מהעבר ולעתיד לבוא, של כל אחד מכם, אינם חלים עליכם.
ראו פירוט של כל אותם נושאים שהיו מוסדרים בחוק או בהסכם הממון, בדף הבית של כותב מאמר זה, עורך דין אורי גנור.
אפרט ואדגיש את משמעות היעדר החוק, לגבי מספר נושאים:
1. אין לכם הגנה על רכוש אישי שלכם מהעבר
דוגמא: אם לאחד מכם יש דירה, או כסף בחשבון הבנק שלו, או צבירות סוציאליות מהעבר. החוק קובע, שהם אישיים שלו, ואינם ולא יהיו שייכים לבן הזוג האחר.
אבל החוק איננו חל עליכם. "הגנת" החוק בעניין הזה, איננה קיימת. אתם חשופים.
ואם תהיה פרידה בתקופה הזו, ואף בטרם פרידה, בן זוגכם יוכל לנסות לטעון שיש לו חלקים ברכוש שלכם. או בעליית ערכו. או "בפירות" שלו.
וגם אם לא יצליח – יוכל להעמיד אתכם בפני הסיכון, שמא כן יצליח. ויוכל לגרור אתכם להליכים שאינכם רוצים בהם. ואז תיאלצו להתפשר.
2. אין לכם הגנה על ההכנסות השוטפות שלכם
ההכנסות שלכם אינן שוות. אחד מכם משתכר לעתים כפול, או פי שלוש ויותר, מבן הזוג שלו. ראו על פערי הכנסות של עובדי הייטק. הצבירות הסוציאליות, אינן שוות. האם ההכנסות והצבירות האלו הן משותפות ושוות? (להפקדת ההכנסות לחשבונות האישיים, יש משמעות משפטית רק חלקית ומצומצמת).
אילו נישאתם, היה ההסדר שבחוק חל עליכם. וזה אומר, שההכנסות האלו, היו שוות. חצי חצי.
בלי קשר לגובה ההכנסות של כל אחד מכם. וזה אומר, שאם אחד מכם משתכר פי שלוש מבן זוגו, מקבל מניות ואופציות בחברת ההיטק שבה הוא עובד – הכל זה חצי חצי.
ואם החוק איננו חל – אולי זה מצב טוב למי שמשתכר יותר, אבל אולי זה איננו הרצון של מי מבניכם, שמשתכר פחות. והוא מעוניין בשיתוף עם בן זוגו.
3. אין לכם הגנה על מתנות וירושות
אם אחד מכם יקבל מתנה או חלילה ירושה (ובתקופת הקורונה, "לך דע" מה ילד יום). על פי החוק, מתנות וירושות הן אישיות, של מי שקיבל אותן (ראו מאמר: הסכם ממון על מתנות וירושות עתידיות).
אבל אם החוק איננו חל, אז אין קביעה נורמטיבית שקובעת את זה. ואם כך, אם אחד מכם יקבל ירושה, בתקופת הזוגיות, בתקופת ההמתנה המתמשכת לחתונה – מה יעלה בגורלה? האם היא ו/או עליית ערכה, בסכנה? התשובה היא: כן.
הנחות מחירים
בתקופה הזו של הקורונה, רוב נותני השירותים, בכל התחומים, נותנים הנחות ענק. כך גם לגבי מחירים, עלויות, ושכר טרחה של עורכי דין בהכנת הסכם ממון. נצלו את זה והזדרזו להכין לכם הסכם ממון.
הסכמי ממון בתקופת הקורונה – סיכום
תקופת ההמתנה לחתונה, יכולה להתארך. ובתקופה הזו, בהעדר הסכם ממון, ובהיעדר הסדרי החוק – אתם, הרכוש שלכם – חשופים, כפי שניסיתי להסביר במאמר שקראתם.
כל אותם זוגות, "הבונים" על כך שחוק יחסי ממון חל עליהם, ושלכן ההסדרים שבו (המקובלים עליהם) – טועים.
על זוגות שטרם נישאו, יחולו כל מיני הלכות שיתוף ותקדימים משפטיים, אוסף לא מגובש דיו של פסקי דין, ושלאו דווקא "יתפסו" לגבי הזוגיות שלכם.
ולכן, רק הסכם ממון יעשה את הסדר הנכון – הסדר שלכם.