הסכם ממון בעידן ההייטק

צור קשר
תוכן עניינים
מדריך לעריכת הסכם ממון על מניות ואופציות לעובדים בהייטק

לאור הפוטנציאל הכלכלי הגבוה של מניות ואופציות, קיימת חשיבות רבה לערוך הסכם ממון בעניינן. עם זאת, במיוחד כאשר אחד מבני הזוג עובד בהייטק, מדובר בעניין רגיש ומורכב, המחייב סיוע של עורך דין מנוסה בתחום הסכמי הממון.

במערכון הקלאסי של הגשש החיוור, "קרקר נגד קרקר", בני הזוג שזה עתה נפרדו, רבים במרץ על מי יהיה הבעלים של הכבל המאריך. כיום, בני זוג הנמצאים בתהליך פרידה ככל הנראה לא יריבו על הבעלות בכבל המאריך, אך פרידה עדיין מעוררת אמוציות רבות. המצב מחמיר כאשר מעורבות בעניין מניות ואופציות, אשר, מלבד הכסף הגדול שהן מייצגות, גם מהוות כר נרחב לחוסר בהירות בנוגע לאופן חלוקתן ומימושן.

במדריך הבא נרחיב על כיצד מתחלקים מניות ואופציות בין בני זוג בעת פרידה וכן על החשיבות שבעריכת הסכם ממון בנוגע למניות ואופציות, בפרט כאשר אחד הצדדים, או שניהם, עובדים בענף ההייטק. 

מעט מונחים בסיסים

בפתח הדברים נסקור בקצרה מספר מונחים בסיסים הרלוונטיים להסכמי ממון: הסדר איזון משאבים, חזקת השיתוף, הסכם ממון, מניות ואופציות.

  • הסדר איזון משאבים–  על זוגות שנישאו לאחר שנת 1974 חל חוק יחסי ממון בין בני זוג. על פי ההסדר הקבוע בחוק, בעת גירושין זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית משווי הרכוש המשותף שבני הזוג צברו במהלך הנישואים. יודגש, כי מדובר בחלוקה של שווי הרכוש ולאו דווקא בחלוקה "בעין" של הנכס (כלומר קבלת מחצית מהנכס עצמו);
  • חזקת השיתוף– על זוגות שנישאו לאחר שנת 1974 וכן בני זוג ידועים בציבור חלה חזקה יציר הפסיקה המכונה "חזקת השיתוף". בהתאם לחזקה זו, כאשר בני זוג מנהלים יחד אורח חיים תקין, והתנהלותם מגלה מאמץ כלכלי משותף, קמה חזקה שכלל הנכסים שצברו במהלך חייהם המשותפים הם בבעלותם המשותפת; 
  • הסכם ממון – במידה ובני הזוג מעוניינים כי הרכוש יחולק בעת פרידה או גירושין באופן שונה מהקבוע בחזקת השיתוף או בהסדר איזון המשאבים, יש צורך לציין זאת מראש בהסכם ממון (המכונה לעיתים "הסכם זוגיות"). הסכם הממון נערך בדרך כלל לפני הנישואים אולם ניתן לערכו בכל שלב של מערכת היחסים. ההסכם מספק ודאות בעת פרידה, בוודאי במקרים בהם קיימים פערים משמעותיים בהכנסות בין בני הזוג. זכרו: הסכם הממון גובר על חזקת השיתוף/הסדר איזון משאבים;

 

  • מניות– מניות הן ניירות ערך המקנים בעלות בחברה. ככלל, עשויים להינתן מספר סוגים של מניות ובכללן מניות "רגילות" או מניות בכורה/מועדפות הניתנות למייסדים. ההבדל בסוג המניות בא לידי ביטוי בעיקר בעדיפות בתשלום בעת מכירת החברה, אולם ישנן מניות בכורה/מועדפות המזכות גם בהשתתפות ברווחי החברה. חברות רבות מעניקות לעובדיהן יחידות מניות חסומות (Restricted Stocks Units- "RSU") או מניות חסומות (RS""- Restricted Stocks). יחידת מניות חסומות היא זכות להחזקה במניה של חברה לאחר תקופה קבועה מראש ("הבשלה" או "vesting"). כאשר מגיע מועד ההבשלה, החברה מנפיקה את המניות והעובד יכול למכור את המניה. מניות חסומות, הן מניות שמונפקות כבר במועד הענקה אולם מועברות לעובד רק לאחר תקופה קבועה מראש. לרוב תקופת ההבשלה עומדת על ארבע שנות עבודה ראשונות;

אופציות– מדובר בזכות חוזית לרכישת מניות החברה במועד עתידי בהתאם לתוכנית האופציות הנהוגה בחברה המעסיקה. האופציות כפופות על פי רוב לתקופת "הבשלה"  וניתנות למימוש בתמורה לסכום מסוים ("מחיר המימוש).  נהוג להעניק לעובדים אופציות אשר מבשילות בהדרגה, לאורך מספר שנים, לעיתים בכפוף לעמידה בתנאים מסוימים. אם העובד עוזב את החברה הוא מאבד את הזכות לממש את האופציות שטרם הבשילו. יצוין, כי, לרוב, כל עוד האופציות לא הגיעו מועד ההבשלה הן לא שוות דבר. ישנן סוגים שונים של אופציות לעובדים (ISO, NSO, SAR, EEO), כל אחת עם יתרונות וחסרונות משלה, ומותאמת לצורכי החברה והעובד.

הסכם ממון בעידן ההייטק

מניות ואופציות שהתקבלו טרם תחילת הקשר

נכסים שכל אחד מבני הזוג רכש לפני תחילת הקשר או שהתקבלו בירושה או במתנה במהלך הקשר נחשבים לרוב כ "רכוש אישי" ולכן נשארים אך ורק בבעלותו של בן הזוג שרכש או קיבל אותם. בהמשך לכך, מניות או אופציות שהיו בבעלות אחד מבני הזוג לפני תחילת הקשר אינן, לכאורה, בסכנה לחלוקה בעת פרידה אלא אם כן הצד האחר יצליח להוכיח כוונת שיתוף ביחס אליהן. עם זאת, המצב אינו כה פשוט.

במקרים רבים, שווי המניות והאופציות שנמצאים בבעלות בן/בת הזוג לפני תחילת הקשר אינו גבוה, כאשר עיקר השווי נצבר במהלך תקופת הקשר. הדבר נכון במיוחד אם מדובר בחברה בצמיחה או חברה הנסחרת בבורסה. בהמשך לכך, "ההשבחה" – כלומר התוספת לערך שנצברה במהלך הקשר – תיחשב לעיתים כרכוש משותף ולכן כנכס בר איזון בין בני הזוג בעת פרידה. הדבר תלוי בנסיבות  – האם מקור ההשבחה הוא בהשקעת עבודה או משאבים על ידי שני בני הזוג או בנסיבות חיצונית כמו עלייה בשוק הנדל"ן, ריבית וכיוצא בזה.

האם מניות שניתנו לעובד במהלך הקשר מהווים חלק מרכוש משותף?

חבילות תגמול של עובדי הייטק מחולקות לרוב לשלושה רכיבים עיקריים: (1) רכיב כספי קבוע, כלומר השכר החודשי בתוספת תנאים סוציאליים; (2) רכיב כספי משתנה, כגון מענקים; ו-(3) רכיב הוני משתנה, לרוב מניות ואופציות.

במרבית המקרים, אלא אם בני הזוג חתמו על הסכם ממון, השכר, התנאים הסוציאליים ורכיבים כספיים משתנים שקיבל אחד מבני הזוג במהלך הקשר, מהווים רכוש משותף ויחולקו באופן שווה בין בני הזוג בעת פרידה או גירושים.

מניות "רגילות" (כלומר שאינן חסומות) המצויות בידי אחד מבני הזוג אשר הושגו במהלך הקשר יחשבו לרוב כרכוש משותף ויתחלקו באופן שווה בעת הפרידה. זאת, אלא אם כן הסכם ממון בין הצדדים קובע אחרת. ישנן מספר דרכים בהן נוקטים בתי משפט לעניין חלוקת מניות בין בני זוג: חלוקה בפועל של המניות, מכירת המניות וחלוקת התמורה, וכן תשלום שווי המניות על ידי בן/בת הזוג (שווי המניות יקבע, לרוב, נכון ליום הפירוד). 

המצב שונה כאשר מדובר במניות "חסומות" (כלומר כאלה שאינן ניתנות למסחר) שניתנו לעובד במהלך הקשר הזוגי. במצב דברים זה, אלא אם כן קבוע אחרת בהסכם הממון, בית המשפט קובע את החלוקה לפי מועד הענקת המניות החסומות (לפני הקשר או במהלכו); תקופת העבודה בגינה ניתנו המניות החסומות (תגמול בגין העבר או תמריץ בגין עבודה עתידית); מועד הפרידה ומועד הבשלת המניות. 

הסכם ממון בעידן ההייטק

האם אופציות שניתנו לעובד במהלך הקשר מהווים חלק מהרכוש המשותף?

ככלל, אופציות שהתקבלו במהלך הקשר ומועד מימושם חל בטרם מועד הפרידה בין בני הזוג (לרוב, המועד בו אחד הצדדים עזב את הבית) יחולקו בין הצדדים בצורה שווה. דינן של אופציות שניתנו לעובד במהלך הקשר הזוגי, אך מועד הבשלתן הוא לאחר מועד הפרידה בין בני הזוג הוא שונה.  

כאשר בני הזוג לא חתמו מבעוד מועד על הסכם ממון, מדובר בשאלה לא פשוטה לאור התנגשות ערכים: 

מצד אחד, במקרים מסוימים ראוי כי האופציות יחולקו באופן שוויוני בין שני בני הזוג. הרי שני בני הזוג היו "שותפים לחלום" ולכן שניהם זכאים לקבל הזדמנות שווה לממשו. לדברים אף משמעות רבה יותר כאשר עסקינן בחברות הזנק, כאשר בן הזוג במקרים רבים וויתר על קריירה משמעותית על מנת לתמוך בבן הזוג האחר. במילים אחרות, "עץ האופציות" ניטה בתקופת הנישואים ולכן שני בני הזוג צריכים להנות מפירותיו. יתרה מכך, במידה ואופציות הניתנות במהלך הקשר ומועד מימושן נקבע לאחר סיומו, לא יהוו חלק מהרכוש המשותף, בן/בת זוג עלולים לראות בכך כתמריץ על מנת לסיים את הקשר לפני מועד המימוש. 

מצד שני, לעיתים, אופציות שניתנו במהלך הקשר, ניתנות למימוש רק לאחר שנים נוספות של עבודה מאומצת לאחר הפרידה. במהלך שנים אלו, העובד כבר לא קיבל תמיכה מבן/בת הזוג לשעבר. על כן, מדוע שבן/בת הזוג ייהנה מ "פירות עץ" אשר לא טיפל לאחרונה? 

בתי המשפט בארץ ניסו לפתור את הדילמה באמצעות המבחן הבא: במידה והאופציות ניתנו כפיצוי עבור עבודת בן הזוג במהלך הקשר, ניתן לראות בהם כחלק מהשכר של העובד ולכן כרכוש משותף בר חלוקה. לעומת זאת, אם הקצאת האופציות צפתה פני עתיד בלבד, כלומר ביחס לתקופה שבה כבר אין שיתוף עם בן הזוג, לא מדובר ברכוש משותף. אם קיימת חפיפה חלקית בין תקופת הנישואין לתקופת העבודה שעבורה ניתנו האופציות, בית המשפט ישקלל את תקופת העבודה במהלך הקשר ביחס לתקופת העבודה הכוללת שעבורה ניתנו האופציה ("Time Rule"). 

מדובר בעניין מורכב שבית המשפט העליון עדיין לא פסק לגביו ואשר הערכאות השונות מתמודדות עימה בהתאם לנסיבות כל מקרה לגופו.

כך, למשל, במקרה מסוים היה מדובר בעובד בחברת הייטק וותיקה שקיבל במהלך תקופת הקשר הזוגי אופציות, אך מימושן נקבע לאחר מועד הפרידה. האישה טענה כי האופציות ניתנו לבעל כתגמול עבור ביצועיו בעבר, כלומר עבור עבודתו בתקופת החיים המשותפים, ולכן היא זכאית למחצית משוויין. הבעל טען מנגד, כי תכלית הקצאת האופציות היא אך ורק לצורכי עתיד, במטרה לשמר אותו בחברה ולתמרץ אותו. 

בית המשפט לענייני משפחה קיבל את טענת האישה וקבע, כי המניע העיקרי להענקת האופציות היה היכרותה של החברה המעסיקה עם יכולותיו, ניסיונו וביצועיו של הבעל בשנות עבודתו בעבר. בהמשך לכך, האופציות שניתנו לבעל חושבו כנכס משותף בר איזון (תלה"מ 799-12-20). 

לעומת זאת, במקרה אחר, היה מדובר בבעל שעבד בחברת הייטק. בית הדין הרבני האזורי קבע כי האופציות שקיבל ממקום העבודה אינן חלק מהשכר הרגיל, אלא "מתנה" להבטחת הישארותו בחברה, ולכן אינן נכללות באיזון הנכסים. יצוין כי פסק דין זה נהפך על ידי בית הדין הרבני הארצי (תיק 1377588/13).

לאור הגיוון בתוכניות האופציות השונות בחברות יש לבחון כל מקרה ומקרה לגופו ולפי נסיבותיו ובהמשך לכך להחליט האם מדובר רכוש משותף אם לאו. 

הסכם ממון בעידן ההייטק

כיצד מחלקים מניות ואופציות במסגרת הסכם ממון?

בישראל נהוג עיקרון "הפרידה הנקייה" לפיו יש לסיים בעת הפרידה את כלל ענייני הרכוש בין בני זוג על מנת שלא להותיר כל קשר כלכלי בין הצדדים. כמו כן, לעיתים לא תמיד ניתן לרשום מניות או אופציות על שמו של מי שאינו עובד בחברה. לפיכך, ככלל, במסגרת הסכם ממון, מניות או אופציות שבידי אחד מבני הזוג, אינן מחולקות בעין אלא בהתאם לשווין. 

בהמשך לכך, רוב הזוגות מעדיפים לקבוע בהסכם הממון כי שווי המניות החסומות או האופציות יקבע בהתאם לערכן במועד הפרידה או במועד המימוש. יצוין כי קביעת הערך במועד הפרידה מאפשרת חלוקה מיידית ומהירה בהתאם לעקרון הפרידה הנקייה אולם במידה והערכת שווי נעשית לפני שהמניות הפכו לסחירות או שהאופציות בשלו, הדבר עלול לגרום להערכה לא מדויקת. 

ישנן מספר אפשרויות עיקריות לחלוקת מניות ואופציות במסגרת ממון:

  • לא לחלק כלל– יש לבחון את חלוקת המניות והאופציות לאור מכלול ההסדרים בהסכם הממון. במידה והתבצע שיתוף בין בני הזוג במגוון נושאים אחרים (למשל: משכורת, זכויות סוציאליות, קניין רוחני ועוד), יתכן ויהיה זה נכון לא להתחלק במניות ואופציות; 
  • חלוקת ערך המניות או האופציות בצורה שווה- סעיף הקובע כי מניות או אופציות שיקבל כל אחד מבני הזוג במקום העבודה שלו, יהיו שייכות למי שיקבל אותן ואולם שווין יחולק ויאוזן בין הצדדים בחלקים שווים. ערך המניות או האופציות יקבע בהתאם למנגנון מוסכם על ידי בני הזוג; 
  • חלוקה רק של המניות הסחירות או האופציות שמומשו- כאמור, שאלת השווי של מניות או אופציות מהווה כר נרחב למחלוקות. בהמשך לכך, במקרים רבים בני הזוג מעדיפים לקבוע בהסכם הממון כי רק מניות שהפכו לסחירות או אופציות שהבשילו עד מועד הפרידה, יאוזנו בעת הפרידה או בעתיד והיתר יישארו אך ורק בבעלות בן/בת הזוג שקיבלו אותם; 
  • חלוקת ערך המניות או האופציות בצורה לא שווה- בני זוג רשאים לקבוע בהסכם הממון כמעט כל הסכמה המקובלת על שניהם. בהמשך לכך, בני הזוג יכולים לקבוע כי המניות או האופציות יתחלקו בצורה לא שוויונית;
  • חלוקת ערך המניות או האופציות בהתאם לזמן שחלף מאז הפרידה– לעיתים, מתקבלים תשלומים בגין המניות או האופציות זמן רב לאחר הפרידה. בהמשך לכך, במקרים מסוימים בני הזוג קובעים בהסכם ממון כי גובה האיזון יהיה תלוי בתקופה שעברה מאז מועד הפרידה. כך למשל ניתן לקבוע כי בן הזוג שאינו בעל האופציות/מניות מאבד אחוז מסוים מחלקו בכל שנה שעוברת מאז הפרידה.

לעובדי הייטק מומלץ במיוחד לערוך הסכם ממון

מומלץ מאוד לכל זוג לערוך הסכם ממון. הסכם זה, אשר קובע את חלוקת הנכסים במקרה של פרידה או גירושים, מאפשר לבני הזוג להחליט בעצמם על גורל רכושם ומונע בזבוז מיותר של זמן וכסף על התדיינויות משפטיות. ללא חתימה על הסכם ממון, יחול על הזוג ההסדר הקבוע בחוק יחסי ממון, שמשמעותו היא חלוקה שווה של כלל הרכוש המשותף שנצבר מאז יום הנישואין, ללא תלות בהכנסה של כל אחד מהצדדים.

לעובדים בענף ההייטק מומלץ במיוחד לערוך הסכם ממון. כך למשל במרבית הענפים, נכסי בני הזוג המחולקים במסגרת איזון המשאבים הם בעיקר נכסים מוחשיים, כגון כספים בחשבון הבנק, נדל"ן וכדומה. לעובדים בענף ההייטק קיימים במקרים רבים נכסים יקרי ערך שאינם מוחשיים, כמו מניות ואופציות. בדרך כלל, קשה מאוד להעריך את שווי נכסים אלו, דבר שמוביל להליכים משפטיים ארוכים. יצוין גם כי כאשר אחד הצדדים מחזיק במניות או אופציות שלבן/בת זוגו לשעבר יש זכות לקבל מחציתן, המעסיק אף עלול לסיים את ההתקשרות עם העובד לצורך הימנעות ממצבים בלתי נעימים.

יתרה מכך, כאשר אחד מבני הזוג עובד בענף ההייטק, נוצרים לעיתים פערים משמעותיים בהכנסות בין בני הזוג, דבר שמסבך מאוד את חלוקת הרכוש במקרה של פרידה. כך למשל, כאשר אחד מבני הזוג עובד בהייטק, ההכנסות (נטו) שלו נעות במקרים רבים בין 15,000 ל 40,000 ₪. לעומת זאת, בן הזוג איננו עובד הייטק, משתכר הרבה פחות (לרוב בין 7,000 ל 12,000 ₪). כלומר הפערים הם של בין פי 2 לפי 3 יותר!

להרחבה ראו: הסכם ממון פערי הכנסות ורכוש | עו"ד להסכמי ממון ונוטריון – אורי גנור

הסכם הממון חשוב במיוחד כאשר מדובר במייסדים/יזמים של חברה. כך, היו מקרים בעבר שהמאבק בין בני הזוג לשעבר הביא את החברה לעברי פי פחת וכלל הזמנה לחקירות של בעלי תפקידים, הגבלות על קבלת החלטות ועוד. בהמשך לכך, ככלל משקיעים ושותפים בחברה מעדיפים כי מניות בכורה של החברה לא יוחזקו בידי גורם חיצוני, ולעיתים אף עוין (ישנם משקיעים הדורשים מיזמים לערוך הסכם ממון כתנאי להשקעתם). 

יודגש, כי הסכם ממון אינו נועד לפגוע בבן/בת הזוג שאינו/ה בענף ההייטק, אלא להגן על שני הצדדים. כך, הסכם ממון מקצועי, המנוסח בקפידה, מביא עימו בהירות מלאה לגבי היקף הנכסים המשותפים וחלוקתם, וכן שומר על זכויותיהם של שני הצדדים.

הסכם ממון בעידן ההייטק

מה מומלץ לכלול בהסכם ממון של עובד הייטק?

עריכת הסכם ממון היא עניין רגיש, הדורש התחשבות ברצון הצדדים, בנכסיהם, וכן בחוק ובפסיקה. מדובר ב"פאזל" שבו יש להעניק משקל לבני הזוג כתא המשפחתי, לעומת היכולות והכישורים של כל אחד מבני הזוג בנפרד. כאשר מדובר בהסכם ממון בין בני זוג שאחד מהם או שניהם מועסקים בענף הייטק, הדבר נכון שבעתיים. מומלץ כי הסכם ממון שכזה יכלול התייחסות לנקודות הבאות:

  • אופן חלוקה של הרכיב הכספי הקבוע (שכר ותנאים סוציאליים) והרכיב הכספי המשתנה, כמו גם כל רכוש מוחשי אחר. בני זוג יכולים להסכים על מספר מודלים לניהול המשכורות ובכללם "מודל אישי" (כל אחד מבני הזוג מפקיד את משכורתו לחשבון אישי, וממנו מועברים כספים לחשבון משותף על פי הצרכים השוטפים ונסיבות החיים המשתנות: "מודל משותף" (כל ההכנסות מתחלקות באופן שווה, ללא קשר לגובה ההכנסה של כל אחד מבני הזוג) ו- "מודל משולב" (חלק מהמשכורות נותר אישי וחלק משותף. לדוגמה, ניתן לקבוע שאחוז מסוים מהמשכורת של כל אחד מבני הזוג ייכנס לחשבון משותף, בעוד השאר יישאר בחשבון אישי). 
  • קביעה לעניין הבעלות במניות או באופציות שהיו בידי אחד מבני הזוג לפני תחילת הקשר; 
  • קביעת לעניין הבעלות ולחלוקה של המניות והאופציות שנרכשו במהלך הקשר;
  • קביעת מנגנון לחישוב שווי המניות או האופציות ומועד מימוש הזכויות ("לוח הבשלה");
  • הדגשה כי ההחלטה בדבר מימוש האופציות או החלטה בדבר המשך עבודה בחברה, מסורה רק למי שקיבל את המניות או האופציות, לרבות החלטה שלא להמשיך ולעבוד באותו מקום עבודה;
  • התחייבות של שני בני הזוג שלא לבצע פעולות שיפגעו במקום העבודה של מקבל המניות /אופציות; 
  • קביעות לעניין חישוב הצבירות הסוציאליות. גם במרכיב זה יש להתייחס לשאלה האם הצבירות הן אישיות או שחל לגביהן שיתוף; 
  • יש לקחת בחשבון היבטים מיסויים. כך למשל, הצד המקבל בעת פרידה מניות חסומות או אופציות עלול להיות חייב במס כבד כבר בעת קבלתם; 
  • התייחסות למצבים של מיזוג או רכישת החברה
  • במקרים המתאימים, ניתן לכלול הוראות שונות לעניין סודיות, אי-תחרות ומיסוי.

הנקודות שהובאו לעיל מתמקדות רק בדגשים המרכזיים שיש לכלול בהסכם ממון. עם זאת, בני הזוג רשאים להוסיף להסכם כמעט כל הסכמה אליה הגיעו.

מה מומלץ לכלול בהסכם ממון של מייסד חברה?

כאשר אחד מבני הזוג, או שניהם, הוא גם יזם או מייסד החברה, מומלץ כי הסכם הממון יתייחס בנוסף לנקודות הבאות: 

  • קביעת תנאים למכירת המניות בידי כל אחד מבני הזוג בכלל ובין בני הזוג בפרט (תנאי עדיפות, זכות ראשונים וכיוב');
  • חלוקת זכויות ההצבעה בין בני הזוג; 
  • קביעת כלים ו/או הגבלות על העברת המניות; 
  • קביעת גורל המניות בקרות שינויים מבניים מסוימים (למשל מכירת החברה או מיזוג);
  • קביעת הדין במקרה של פטירת אחד מבני הזוג (לאן יעברו המניות או האופציות, האם יש זכות קנייה מצד בעלי מניות אחרים מול העיזבון וכיוב'); 

ככלל, כמעט כל פרט בהסכם ממון אצל מייסד חברה עלול להשפיע על החברה, ניהולה, בעלי המניות, בעלי התפקידים ועוד. בהמשך לכך מומלץ מאוד לערוך את ההסכם עם עורך דין המתמחה בתחום הסכמי ממון של אנשי עסקים בכירים. 

מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בהסכמי ממון

חלוקת רכוש מהווה את אחת מנקודות המחלוקות הקשות ביותר בעת פרידה. הדברים הופכים לקשים שבעתיים כאשר תמהיל הרכוש הינו מורכב וכולל נכסים כגון מניות או אופציות. בהמשך לכך, עריכת הסכם ממון מונעת ניהול הליכים משפטיים מורכבים. כמו כן, הסכם ממון תורם לזוגיות טובה ויציבה על ידי בהבהרת כוונות הצדדים, כך שכל אחד מבני הזוג מודע לזכויותיו וחובותיו עוד בתחילת הקשר.  

בהמשך לכך, לכלל הזוגות מומלץ לערוך הסכם ממון.  עוד מומלץ מאוד לערוך את ההסכם רק באמצעות עורך דין המתמחה בהסכמי ממון. כך, עורך דין המתמחה בהסכמי ממון יוודא שההסכם יותאם לצרכים הייחודים של הצדדים, הינו ברור ומעל הכל בלתי ניתן לערעור. 

כמו כן, עורך דין המתמחה בהסכמי ממון מכיר את כל החקיקה והפסיקה הרלוונטיים גם בתחומים שהם מעבר לדיני משפחה (למשל חוקי המס, דיני החברות, דיני ניירות ערך וחוקי הפנסיה) ויוכל לנסח הסדר ממון מקיף המתייחס לכלל התחומים. כך למשל, ההבנה המקיפה של עורך דין המתמחה בהסכמי ממון עשויה לעזור בהימנעות מתשלום מיסים מיותרים בעת פרידה וכן להתמודד עם סוגיות משפטיות בינלאומיות במקרה ומדובר למשל בבני זוג השייכים לשתי מדינות שונות, או אם יש להם נכסים בחו"ל.

סיכומו של דבר

המאבק בין "ברברה" לבעלה יורם על הכבל המאריך במערכון של הגשש החיוור היה ככל הנראה נמנע אילו היו חותמים מבעוד מועד על הסכם ממון. זאת גם ההמלצה לכלל הזוגות ובמיוחד לזוגות בענף ההייטק: חתמו על הסכם ממון. הסכם שכזה גובר ככלל על חזקת השיתוף או הסדר איזן משאבים ומונע התדיינויות משפטיות יקרות וארוכות. 

הסכם ממון הוא סוג של פשרה: מצד אחד – שיתוף, זוגיות ותא משפחתי המבוססים על אמון ואחדות; מצד שני – שמירה על עצמאות כלכלית והגנה על רכוש אישי שנצבר בעבר או עשוי להיצבר בעתיד. 

יתרה מכך, כפי שראינו, מדובר על הסכם מקיף ומורכב ולכן מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין המתמחה בהסכמי ממון על מנת שההסכם לא רק יהיה מותאם לצרכי בני הזוג אלא הוגן וצודק ועומד בכל דרישות החוק והפסיקה.  

לקריאת פסקי הדין הנזכרים במאמר לחצו כאן

ליצירת קשר עם עו״ד הסכם ממון - אורי גנור, השאירו פרטים:
תמונה של עו"ד אורי גנור

עו"ד אורי גנור

עורך דין הסכם ממון אורי גנור, הנו המשרד היחיד בישראל, העוסק ומתמחה, באופן בלבדי, יחודי וארצי, אך ורק, בהסכמי ממון בין בני זוג, ופועל כ – עו"ד הסכם ממון בלבד.

עוד מאמרים שכדאי לך לקרוא:
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 311 ביקורות
js_loader
דילוג לתוכן