איך עושים (והאם כדאי) הסכם ממון לפני הנישואין?
עורך דין ונוטריון אורי גנור, עוסק ומתמחה אך ורק בהסכמי ממון בין בני זוג, ובצוואות (המשלימות את הסכם הממון).
הכנתי מאות הסכמי ממון לפני הנישואין. הניסיון, הידע והתובנות שנרכשו, הם בעלי חשיבות רבה, ומובאים לכל זוג שמגיע אלי.
הסכם יחסי ממון – הסכם ממון לפני נישואין
אתם יכולים (אינכם חייבים) לחתום על הסכם ממון לפני החתונה, בין אם זה נישואין ראשונים, שניים או יותר, של אחד מכם או של שניכם.
הסכם ממון בין בני זוג לא נשואים הוא בהחלט אפשרי ומומלץ, וגם אם שני הצדדים לא שלמים עם העניין – יש דרכים להתגבר על זה.
במונח "נישואין" הכוונה היא לנישואין דתיים ( רבנות, מוסדות של עדות דתיות מוכרות בישראל, ) או אזרחיים ( בחו"ל, ורישום הנישואין לאחר מכן במשרד הפנים ) או שילוב של נישואין רפורמיים, קונסרבטיביים ואחרים ( כגון הסכם נישואין ), בשילוב עם טקס נישואין בחו"ל, ולאחר מכן רישום במשרד הפנים הישראלי.
חתימה על הסכם ממון לפני נישואין בין בני זוג, חייבת לקבל אישור ואימות של נוטריון, או בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
אימות על הסכם טרום נישואין יינתן, רק לאחר שבית המשפט או הנוטריון השתכנעו ש "בני הזוג עשו את ההסכם בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ותוצאותיו".
קיימים הבדלים בין אימות הסכם טרום נישואין שייעשה על ידי נוטריון, רושם הנישואין, לבין האימות שיינתן על ידי בית המשפט או בית הדין.
רק לאחר שהסכם ממון לפני חתונה אומת כדין, הוא יחול על הצדדים במקום החוק או בנוסף לו- חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג – 1973.
היה ותיפרדו בגירושין או בהתרת נישואין או בסוג של פירוד אחר, יחול עליכם ההסכם ממון לפני החתונה ( במקום החוק ) ויקבע באופן בלעדי איך יחולק ויאוזן הרכוש שביניכם ( במונח "רכוש" הכוונה לכל מה שכל אחד מכם הביא לזוגיות, או קיבל עוד מלפני הנישואין, וכל מה שקיבלתם או צברתם במהלך הנישואין, לרבות מקרקעין, דירה, השקעות, מניות, מכוניות, חסכונות, זכויות, כספים, תכניות פנסיה וגמל, מוניטין, עסקים, מתנות, ירושות וכיו"ב).
כאשר מדברים על הסכם ממון לפני החתונה, שהוא בעצם הסכם טרום נישואין בין בני זוג לא נשואים: אמנם לזוג צעיר שרק מתחתן, אין הרבה רכוש, אבל בעריכת הסכם ממון לפני חתונה, המחשבה היא לא רק על מה שמביאים לנישואין, אלא על כל הרכוש שיצברו בני הזוג בעתיד, כמתנות, ירושות, עבודה, השקעות, מוניטין וכיו"ב.
להלן מה שכתבנו בדף: "מהו הסכם ממון":
הסכם ממון לפני נישואין נועד להסדיר את הזכויות והחובות הכספיים, הממוניים, של כל אחד מכם, ברכוש שקיבלתם או צברתם, אם וכאשר יפקע קשר הנישואין שלכם, כתוצאה מגירושין, פירוד או חס וחלילה מוות.
לעתים, הסכם ממון טרום נישואין מסדיר גם את הזכויות והחובות השוטפים שלכם, במהלך קיומו של קשר הנישואין.
הסכם ממון לפני החתונה יכול להיעשות על ידי כל זוג, המקיים חיים משותפים בכל צורה: נישואין, ידועים בציבור, נישואין אזרחיים, הסכם נישואין, טקס נישואין דתי, נישואין שניים, קשר בין בני זוג מאותו המין וכיו"ב ).
בתהליך של הסכם טרום נישואין, בדרך כלל, מגיע, כל אחד מכם לקשר הזוגי, עם רכוש שיש לו מלפני הנישואין, מפה ההגיון של הסכם ממון לפני חתונה.
חלק מכם יקבלו סיוע מההורים לרכישת דירה, או מתנות אחרות ליום הנישואין או במהלכם.
אפשר ורק צד אחד יקבל סיוע ומתנות מההורים, ולעתים בסכומים משמעותיים ( שוב, מבליט את חשיבות הסכם ממון לפני נישואין ).
במהלך הנישואין תצברו כספים, רכוש, מקרקעין, מכוניות, מוניטין אישי, חסכונות, קופות גמל ופנסיה ועוד.
חלק יהיה רשום על שם שניכם וחלק על שם אחד מכם.
אולי יהיו חובות, משכנתאות, הלוואות והתחייבויות אחרות. אולי אחד מכם ( או שניכם ) יקבל ירושות. אולי אחד מכם ירוויח ויצור הכנסות יותר מהשני ( שיהיה עסוק בגידול הילדים למשל).
אם אתם בני זוג שכבר הייתה לכם מערכת זוגית אחרת, אפשר ויש לכם ילדים מקשרים קודמים, וסביר שיש בבעלותכם רכוש שצברתם בשנות חייכם שקדמו למערכת הזוגית החדשה שבכוונתכם ליצור כעת.
אפשר ותרצו לקבוע את חלקם של ילדיכם מנישואין קודמים ברכוש שלכם עם הסכם ממון לפני נישואין.
למרבה הצער, או לא, החיים מלמדים אותנו שחלק גדול מכם ייפרדו בשלב כלשהו. לפי הסטטיסטיקה, מדובר על למעלה מחמישים אחוז מכם ( תלוי במספר מאפיינים אישיים שלכם ).
אפשר וכשתיפרדו יהיו לכם ילדים.
על פי אותה סטטיסטיקה, סביר שהיחסים ביניכם בשעה שתיפרדו, יהיו מתוחים.
לפעמים עוינים ועכורים. כולנו משתנים עם השנים. אי אפשר לדעת מראש, בפני מי נעמוד כאשר תמצאו את עצמכם בעלי אינטרסים מנוגדים.
הסכם טרום נישואין – לתכנן עתיד טוב יותר
הסכם ממון לפני נישואין שהוא נכון וטוב, צופה "פני עתיד".
הסכם ממון לפני החתונה בא לקבוע מראש, כעת, כאשר האהבה ויחסי השיתוף הטובים שורים ביניכם, כל עוד יש הידברות ביניכם, איך יחולק ויאוזן הרכוש שלכם כפי שפורט לעיל, אם וכאשר תיפרדו.
קיימים אמנם חוקים המסדירים לכאורה את האמור לעיל, אבל רק באופן כללי ( אנא עיינו באתר, בחוקים חוק לתיקון דיני משפחה, חוק יחסי ממון בין בני זוג, חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, חוק בית המשפט לעניני משפחה ).
הסדרים אלו מתייחסים לכלל הזוגות באופן כללי, ואינם מתאימים בהכרח, לנתונים הספציפיים של כל אחד מכם, ולעתים אף עומדים בסתירה למה שאתם הייתם רוצים לקבוע ביניכם, מה יקרה לעת פרידה, ומה לא יקרה.
האם הייתם רוצים להשאיר לאותם חוקים, לעורכי דין, לשופטים או דיינים, ליועצי זוגיות ומגשרים למיניהם את הסדרת חלוקת ואיזון הנכסים שלכם?
האם לא עדיף שאתם, ורק אתם, תקבעו את גורלכם הכלכלי, הכספי, הממוני, אם וכאשר תיפרדו?
האם לא עדיף לייתר את עלותם היקרה של ההליכים המשפטיים, ועוגמת הנפש והסבל הקשים שיעבור כל אחד מכם, לרבות לילדים שיולדו לכם ולמשפחותיכם, אם לא תסדירו את הנושאים הללו מראש? נושאים לדיון
הסכם ממון טרום נישואין הוגן ומאוזן מונע את ההליכים המיותרים הללו. הוא גם מנטרל מהזוגיות את הצורך לתת את הדעת, מעת לעת, לעניינים "עסקיים" שביניכם.
הוא גם מנטרל את החשש הקיים לעתים, כי בן זוג נכנס לקשר זוגי או מקיים אותו בגלל רכושו או כספו של האחר.
הסכם ממון לפני הנישואין מבטיח שגם הצד שאיננו מעורב בהכרח בפעילות הכלכלית של המערכת הזוגית, יקבל את חלקו באופן שווה ברכוש, גם אם הרכוש או חלקים ממנו לא נרשמו בהכרח על שמו.
הסכם טרום נישואין שומר על כל אחד מכם, ודואג שלא תצאו מהמערכת הזוגית, לה הקדשתם את מיטב שנותיכם, בחוסר כל, גם אם לא הייתם פעילים בצד הכלכלי של המערכת.
הסכם ממון לפני חתונה שומר על כל אחד מכם שלא יהיה נתון לסחיטה על ידי בן הזוג שאיננו מעוניין בהפסקת הקשר. עניין הפסקת הקשר לא יהיה כרוך "במחיר". "בדמי סחיטה".
שאלת המשך קיומו של הקשר, שאלת החירות שלכם, יהיה עניין שברצון חופשי, ולא עניין התלוי בסחיטה הכלכלית.
קיראו גם: הסכם ממון לאחר הנישואין | הסכם ממון על דירת מגורים | הסכם חיים משותפים