למרות שמו, הסכם ממון מאפשר לבני זוג להגיע להסכמות לא רק בנושאי ממון אלא כמעט בכל עניין, כולל אלו הנוגעים לילדים משותפים. עם זאת, בכל הנוגע לילדים, ההסכמות חייבות לשקף את טובת הילד. אחרת, בית המשפט עשוי שלא לאשר אותן.
בהרבה מקרים, אהבה גדולה בין בני זוג הופכת ברבות השנים לסכסוכי גירושים מורכבים וכואבים, הנוגעים כמעט לכל היבט של החיים המשותפים. אחד הנושאים המרכזיים שמובילים לסכסוכים הוא הילדים. מחלוקות בנוגע למשמורת, הסדרי שהות, הוצאות מחיה או זהות מוסד הלימודים, הופכות לעיתים קרובות לקרקע פורייה לכעסים ומשברים שפוגעים בראש ובראשונה בילדים.
לכן, קביעת הסכמות מראש במסגרת הסכם ממון, המתמקדות בטובת הילדים ושמירה על האינטרסים שלהם, יכולה לצמצם את הפוטנציאל לעימותים קשים בעתיד, להבטיח יציבות משפחתית ולהגן על רווחתם של הילדים גם במצבים של פרידה.
עיקרון העל– טובת הילדים
בסופו של דבר, הסכם ממון הוא חוזה משפטי לכל דבר, ולכן חלים עליו עקרונות חוק החוזים, ובפרט עקרון חופש החוזים. בהתאם לעקרון זה, בני הזוג חופשיים לעצב את תנאי ההסכם כרצונם, כל עוד ההסכם אינו מנוגד לחוק, לתקנת הציבור, או לטובת הילדים, הקיימים או העתידיים.
כאשר ההסכם כולל סעיפים הנוגעים לילדים, כמו משמורת או הסדרי שהות, בית המשפט מחויב לבחון האם ההסכמות עולות בקנה אחד עם טובת הילד במובנה הרחב – הכוללת היבטים פיזיים, רגשיים וחינוכיים. עיקרון טובת הילד גובר על חופש החוזים, ולכן גם אם הצדדים הגיעו להסכמות מרצונם החופשי, בית המשפט לא יאשר אותן אם ימצא שהן פוגעות בילדים. לדוגמה, סעיפים שמגבילים באופן בלתי סביר את שהות הילד עם אחד מהוריו או שמונעים ממנו גישה למשאבים הנדרשים לרווחתו, עשויים להיפסל.
מה כדאי להסדיר בהסכם ממון ביחס לילדים?
למרות שמרכזו של הסכם ממון הוא הסדרת העניינים הכלכליים, מומלץ לכלול בו גם הסכמות הנוגעות לילדים המשותפים.
כך, למשל, ניתן להסדיר בהסכם עניינים כמו מי מההורים ישמש כהורה משמורן או האם תוגדר משמורת משותפת, פירוט הסדרי השהות בין ההורים, קביעת הסכמות בנוגע למוסדות חינוך, מענה לשאלות ערכיות, כמו חינוך דתי או אורח חיים מסוים, וכן אופן הטיפול בשינויים עתידיים בנסיבות החיים.
יצוין כי למרות שבסופו של דבר בתי המשפט מקבלים החלטה האם לאכוף את ההסכמות שנקבעו בהסכם הממון בהתאם לטובת הילדים, הם נוטים להתחשב ברוח ההסכם ובכוונת הצדדים בעת גיבושו. כך, לדוגמה, אם הסכם הממון קובע כי אחד ההורים יהיה המשמורן, על הצד המבקש לשנות זאת להוכיח כי התרחשו שינויים מהותיים בנסיבות מאז חתימת ההסכם ועד הפרידה, המצדיקים סטייה מהמוסכם.
התייחסות למזונות בהסכם ממון
בנוסף לנושאים האחרים, ניתן לכלול בהסכם ממון סעיף המתייחס למזונות ילדים ולהוצאות חריגות. הכוונה במונח "מזונות" היא להסדרה של השתתפות ההורים בעלויות מגורי הילדים, מזונם, חינוכם, שיעורי עזר, פעילויות פנאי וכדומה.
עם זאת, חשוב לזכור כי מזונות ילדים נחשבים לזכות של הילדים עצמם, ולא זכות של ההורים. מסיבה זו, כל הסכמה בנושא מזונות ילדים נבחנת בזהירות רבה על ידי בית המשפט. לדוגמה, למשל, בתי המשפט לא יתנו תוקף לתניה בהסכם ממון המתייחסת למזונות ילדים עתידיים.
יתרה מזאת, גם אם הסכם ממון הקובע סכום מזונות מסוים אושר על ידי נוטריון או בית המשפט, בית המשפט שומר לעצמו את הסמכות לשנות את ההסדרים הללו. שינוי כזה עשוי להתרחש אם יתברר שההסכם אינו עונה על צורכי הילדים או שאינו מתאים לנסיבות החיים המשתנות של ההורים או הילדים. כך, לדוגמה, אם ההורים קבעו בהסכם ממון מזונות בגובה 7,000 ש"ח לחודש, ייתכן שבית המשפט יקבע סכום שונה אם ימצא שהצרכים האמיתיים של הילדים מצדיקים זאת.
יצוין כי יש ערך בהתייחסות לנושא מזונות ילדים בהסכם ממון, למרות שהסכומים הנקובים בו כפופים לשיקול דעת בית המשפט. הסכם כזה יכול להוות נקודת מוצא משמעותית. בבוא היום, צד שירצה לסטות מההסכם יצטרך להוכיח שחלו שינויים מהותיים בנסיבות מאז חתימתו, אשר מחייבים סטייה מהמוסכם.
האם ניתן לקבוע בהסכם ממון כי הילדים יגדלו בארץ מסוימת?
בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה במקרים שבהם בני זוג הם בעלי אזרחויות שונות או קשרים משמעותיים למדינות שונות. מצבים אלו מובילים לעיתים לקונפליקטים סביב מקום מגוריהם של הילדים במקרה של פרידה.
בהתאם לכך, ניתן ומומלץ לכלול בהסכם ממון סעיף הקובע את מדינת המגורים הקבועה של הילדים. סעיף כזה יכול להבהיר מראש את הסכמות ההורים בנוגע למקום גידול הילדים ולמנוע מחלוקות עתידיות.
עם זאת, יש להבין את מגבלותיו המשפטיות של סעיף זה; כאמור, בתי המשפט בוחנים תמיד את טובת הילד כעיקרון על. על כן, גם אם ההורים הסכימו על מדינת מגורים מסוימת, בית המשפט עשוי שלא לאכוף את הסעיף אם ייקבע שהוא מנוגד לטובת הילד. כמו כן, במקרה של מעבר למדינה אחרת, אכיפת סעיף כזה עשויה להיות מורכבת, שכן מדינות שונות עשויות שלא להכיר בו או ליישם אותו, בהתאם לחוקים המקומיים ולאמנות בינלאומיות.
על מנת שיהיה תוקף לסעיף, יש לתכנן אותו בקפידה, מומלץ בעזרת עורך דין המתמחה בהסכמי ממון, שיציע ניסוח מדויק ובר-אכיפה.
להרחבה בנושא תוקף הסכם ממון שנחתם בישראל גם בחו"ל, ראו:
הסכם ממון כמונע חטיפת ילדים
לעתים, בעקבות סכסוך בין בני הזוג שמוביל לפרידה, בעל האזרחות הזרה מוציא את הילדים למדינתו, זאת, ללא ידיעתו או הסכמתו של בן הזוג האחר. מצב זה מכונה "חטיפת ילדים" והוא מהווה הפרה חמורה של זכויות ההורה השני ושל זכויות הילד עצמו.
במקרים רבים, ניתן להפעיל את אמנת האג בדבר ההיבטים האזרחיים של חטיפת ילדים בין-לאומית שמטרתה להבטיח את החזרתם המיידית של ילדים חטופים למדינת מגוריהם הקבועה. עם זאת, מניעת חטיפת ילדים מראש היא הדרך היעילה ביותר להתמודד עם המצב, והסכם ממון יכול לשמש כלי משמעותי לכך.
כך למשל, בעזרת עורך דין בעל ידע וניסיון בתחום הסכמי הממון, ניתן לכלול בהסכם סעיפים בדבר הסכמה על גידול הילדים המשותפים בארץ מסוימת, התחייבות לא להוציאם ללא הסכמת בן הזוג האחר בכתב, פיצוי כספי משמעותי במקרה של הפרת ההסכמות, זהות המוטב שידון בעניין ועוד. סעיפים אלו מייצרים הרתעה משמעותית מפני הפרת ההסכם ומאפשר ניהול העניינים בצורה מאוזנת ושקופה.
להרחבה על נושא חטיפת ילדים, ראו:
חטיפת ילדים: הוצאת ילדים לחו"ל – האם זה נחשב? | עו"ד אורי גנור
מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בהסכמי ממון
תכנון מוקדם וניסוח נכון של הסכם ממון, במיוחד בנושאים הקשורים לילדים המשותפים, יכולים לספק ביטחון לשני ההורים ולשמור על יציבות חייהם של הילדים. עם זאת, יש לזכור שטובת הילד היא עיקרון מנחה שבתי המשפט לא יסטו ממנו, ולכן חשוב שההסכמות יהיו מאוזנות, סבירות ומשקפות את צרכי הילדים.
על כן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בהסכמי ממון, שידע להציע פתרונות יצירתיים, להתחשב במורכבויות המשפטיות והבינלאומיות, ולנסח הסכם מותאם אישית שיגן על האינטרסים של כל הצדדים, ובעיקר על טובת הילדים.