דילוג לתוכן

הסכם ממון וחלוקת רכוש

צור קשר

הסכם ממון, כל הסכם ממון, עוסק ברכוש שלכם. המילה "ממון", משמעה: כל מה ששווה. כל מה שיש לו ערך כספי. כל רכוש שהוא ללא יוצא מן הכלל.

הסכם ממון, קובע את הזכויות של כל אחד מכם, לגבי רכוש שהיה לכל אחד מכם, ערב הנישואין, או ערב חתימת הסכם הממון, רכוש משותף שתרכשו ביחד במשך השנים, כמו דירת מגורים למשל, ורכוש אישי שיהיה לכל אחד מכם בנפרד, בעתיד, למשל, כתוצאה ממתנות וירושות שיקבל אחד מכם או שניכם.

הסכם ממון וחלוקת רכוש

אבל הסכם ממון טוב, נכון, צריך לא רק לקבוע את הזכויות ( והחובות ), ואת החלק של כל אחד מכם, בכל רכוש, אלא גם, את אופן חלוקתו.

אתן לכם דוגמא: קבעתם בהסכם הממון, שדירת מגורים שתרכשו בעתיד, תהיה שייכת לשניכם ביחד, במשותף, אבל בחלקים בלתי שווים. לכל אחד מכם, יהיה באותה דירת מגורים חלק, התואם את גובה השקעתו. את המימון שלו ברכישת הדירה. זו קביעה בהחלט רווחת, בקרב זוגות.

כעת, משנפרדתם, אמנם ברור וידוע מכוח הסכם הממון מהו חלקו של כל אחד מכם בדירה הזו. אבל איך מחלקים את החלקים האלו? כתבתי על כך גם במאמר הסכמי ממון והפרדה רכושית מוחלטת.

ודאי תאמרו, שהדירה תימכר, וכל אחד יקבל את חלקו. וזה נכון. אבל, נניח שהוצאתם את הדירה למכירה, והתקבלו הצעות. אפילו סבירות. אבל אז, בן הזוג שלכם אומר, שעדיף לחכות עוד שנה, כיוון שלדעתו, בעוד שנה, יש סיכוי שהמחירים יעלו. במקרה כזה, ובהעדר קביעה לגבי זה בהסכם, נתקעתם. בעיה.

כדי למנוע את המצב הזה, שיכול לקחת אתכם לבית המשפט ( והרי אתם לא רוצים את זה, נכון? ) צריך לקבוע בהסכם הממון מה קורה בדוגמא ( הרווחת ) הנ"ל.

הנה הסדרים אפשריים למצב הזה. הסכם הממון חייב לכלול אותם:

הדירה תוצע למכירה בשוק החופשי, וההצעה הגבוהה ביותר שתתקבל, בפרק זמן של 3 חודשים ( או כל תקופה אחרת ), תחייב גם את מי שמעדיף להמתין להצעות גבוהות יותר.

או לקבוע, שתקבלו הערכת שמאי לגבי שווי הדירה ( או ממוצע הערכותיהם של 3 מתווכים ), וככל שתתקבל הצעה הנמוכה מהערכת השמאי, רצוי עם "טווח בטחון" – נאמר 7% נמוך יותר מהערכת השמאי, כי אז, המכירה תתעכב לפרק זמן נוסף שייקבע.

השלמת ההסדר הנ"ל היא, שאם עברה שנה למשל, ולא התקבלו הצעות מעל הערכת השמאי ( מינוס 7% ), כי אז הדירה תימכר בכל מחיר שיתקבל, גם במחיר "הפסד".

כדי להשלים את העניין, ולמנוע מכם את האפשרות "לשחק" עם זה, ובכך לעכב את הפירוד ואת חלוקת הרכוש, אולי תרצו לשקול למנות מראש, כבר בהסכם הממון, את עורך הדין שמכין לכם אותו, שהוא יהיה מוסמך לבצע את המכירה, לצורך חלוקת רכוש בין בני זוג, על פי החלק שלו באותו רכוש משותף.

ומה על קביעה, שבעל החלק הגדול יותר באותו רכוש משותף, יהיה רשאי לרכוש את חלקו של בעל החלק הקטן יותר?

ומה על קביעה, שבעל החלק הגבוה יותר באותו רכוש, הוא ולא השמאי, ייקבע באיזה מחיר שיתקבל, תיסגר העסקה? זה אפשרי, אבל לא בטוח שזה נכון, כיוון, שתהיה לו היכולת לעכב את המכירה, עד שיתקבל הסכום שנראה לו ( ובכך למנוע מבן זוגו את קבלת חלקו, באופן מהיר ).

ומה אם יש לכם ילדים קטנים. אתם נפרדים ורוצים למכור את הדירה. צריך לפנות אותה, ולעבור, לעתים לעיר אחרת, זולה יותר. אולי תרצו לעכב את מכירת הרכוש ואת התהליך של חלוקת רכוש בין בני זוג, עד לתום שנת הלימודים?

כל הנושאים הללו של הסכם ממון על נדל"ן, אך לא רק, טעונים הסדר ברור ומחייב בהסכם הממון.

ליצירת קשר עם עו״ד הסכם ממון - אורי גנור, השאירו פרטים:
תמונה של עו"ד אורי גנור

עו"ד אורי גנור

עורך דין הסכם ממון אורי גנור, הנו המשרד היחיד בישראל, העוסק ומתמחה, באופן בלבדי, יחודי וארצי, אך ורק, בהסכמי ממון בין בני זוג, ופועל כ – עו"ד הסכם ממון בלבד.

עוד מאמרים שכדאי לך לקרוא: