הסכם ממון ידועים בציבור

צור קשר
תוכן עניינים

הסכם ממון ידועים בציבור הוא נושא בפני עצמו לא פחות חשוב מהסכם ממון בין זוג נשוי בני זוג המנהלים חיים משותפים כידועים בציבור, לא חושבים במקרים רבים על הסדרת הזכויות והחובות הכלכליות ביניהם. עם זאת, היעדר הסכם ברור עשוי להוביל לאי-הבנות ומחלוקות, במיוחד במקרה של פרידה. לכן, חשוב לשקול עריכת הסכם ממון שיסייע בהגדרת הנכסים והתחייבויות של כל אחד.

בשנים האחרונות, יותר ויותר זוגות בוחרים לנהל מערכת יחסים מחוץ למסגרת הנישואין ולהגדיר את עצמם כידועים בציבור. עם זאת, היעדר סטטוס נישואין רשמי עשוי ליצור בעיות בכל הנוגע לחלוקת רכוש, חובות והתחייבויות כלכליות במקרה של פרידה. 

הסכם ממון (המכונה גם "הסכם זוגיות" או "הסכם חיים משותפים") הוא כלי משפטי חשוב המאפשר לבני הזוג להבהיר מראש את זכויותיהם וחובותיהם הכלכליות, למנוע מחלוקות עתידיות ולספק ביטחון לשני הצדדים.

במדריך הבא נסביר מהו הסכם ממון וכיצד הוא פועל; מי נחשבים לידועים בציבור ומה משמעות המעמד המשפטי שלהם; מדוע הסכם ממון חשוב במיוחד עבור ידועים בציבור וכיצד ניתן לערוך אותו בצורה שתגן על האינטרסים של שני בני הזוג.

הסכם ממון ידועים בציבור

מתי נחשבים ידועים בציבור

המונח "ידועים בציבור" מתאר בני זוג שאינם נשואים זה לזה, אך חיים יחד ומנהלים חיי משפחה (לרוב, חיבה, נאמנות, מחויבות הדדית וראיית הקשר כקשר מחייב) ומשק בית משותף (לרוב, מגורים משותפים והתנהלות כלכלית משותפת או שלובה). על אף חשיבות המעמד, אין בחוקי מדינת ישראל הגדרה אחידה לידועים בציבור, אלא מדובר במעמד שנקבע בהתאם לנסיבות כל מקרה לגופו.

מעמד הידועים בציבור מקנה לבני הזוג זכויות שונות, לרבות זכויות סוציאליות, ירושה, זכויות פנסיוניות וזכויות רכושיות, בדומה לזוגות נשואים. עם זאת, זכויות אלו אינן מוענקות אוטומטית, ולעיתים יש צורך בהוכחה משפטית כי בני הזוג אכן חיו כידועים בציבור. לכן, במקרים מסוימים, ייתכן שבן זוג אחד יאמין כי הוא נחשב לידוע בציבור, אך בית המשפט יפסוק אחרת – ולהיפך, זוגות שלא ראו עצמם ככאלה עשויים להיות מוכרים כידועים בציבור מבחינה משפטית.

איך הסכם ממון נכנס לתמונה?

הסכם ממון הוא מסמך משפטי מחייב המסדיר את חלוקת הנכסים והחובות בין בני הזוג במקרה של פרידה, גירושין או פטירה וכך מסייע למנוע מחלוקות וסכסוכים משפטיים בעתיד.

הסכם ממון מומלץ לכל זוג – בין אם הם נשואים ובין אם הם ידועים בציבור. ללא הסכם כזה, יחולו על בני הזוג דיני חלוקת הרכוש הקבועים בחוק או בפסיקה, אשר אינם בהכרח תואמים את רצונם האישי או את נסיבות חייהם.

כך, ללא הסכם ממון חלוקת הרכוש בעת פרידה עבור זוגות נשואים מתבצעת לפי חוק יחסי ממון. חוק זה קובע כי כל הרכוש שנצבר במהלך הנישואין יתחלק שווה בשווה,  אלא אם מדובר על נכסים המוחרגים מהחוק (למשל ירושות ומתנות). 

עבור ידועים בציבור, אין חקיקה ברורה. בהמשך לכך, לרוב חלוקת הרכוש בעת פרידת ידועים בציבור תעשה בהתאם ל "הלכת השיתוף" (הידועה גם כ "חזקת השיתוף"). הלכה זו מניחה חלוקה שווה של הרכוש, גם אם אחד הצדדים הביא עמו רכוש רב יותר. 

מדוע הסכם הממון חשוב במיוחד לידועים בציבור?

כאמור, בני זוג המנהלים זוגיות כידועים בציבור אינם נהנים מהגנה ברורה בחוק בכל הנוגע לחלוקת רכוש במקרה של פרידה. במקום חוק מסודר, חל עליהם הלכת השיתוף, שהיא אוסף של תקדימים משפטיים והכרעות בפסיקות עבר שתלויה לרוב ב"כוונת שיתוף" (עיקרון משפטי הקובע כי כאשר בני זוג חיים יחד ומנהלים משק בית משותף, הדבר עשוי להעיד על כוונתם לחלוק את הרכוש ,גם אם הוא רשום על שם אחד מהם בלבד). מערכת זו אינה צפויה, מורכבת ולעיתים מבלבלת – מה שמוביל לאי-ודאות משפטית.

בהמשך לכך, מומלץ לידועים בציבור המעוניינים בוודאות משפטית לחתום על הסכם ממון. הסכם הממון מספק לא רק וודאות משפטית אלא גם מאפשר: 

  • שמירה על רכוש אישי– קביעה כי כל אחד מבני הזוג יישאר עם נכסיו שצבר לפני תחילת הקשר.
  • הגדרת חלוקת הנכסים העתידיים– מונע פרשנויות משפטיות סותרות בעתיד.
  • מגן על ילדים מקשר קודם- מבטיח שזכויותיהם לא ייפגעו.
  • מסדיר חובות משותפים– קובע מי אחראי על אילו התחייבויות כלכליות.
  • מעניק יציבות כלכלית במקרה של פרידה– מונע מחלוקות מורכבות והליכים משפטיים מיותרים.

מעבר להסדרת הרכוש, החובות ומתן וודאות משפטית, הסכם ממון יכול לשמש כראיה לקיומם של חיי זוגיות ומשק בית משותף,  וכך לתמוך בטענה שבני הזוג הם ידועים בציבור. מאידך, אם ההסכם קובע הפרדה רכושית מוחלטת, הוא עשוי לחזק את הטענה שבני הזוג אינם מקיימים מערכת זוגית מחייבת.

מכאן, להסכם ממון יש תפקיד כפול:

  1. להסדיר את העניינים הכלכליים בין בני הזוג.
  2. לסייע בקביעת מעמדם המשפטי כידועים בציבור.

לא למותר לציין כי לא בכל המדינות מוכר מעמד הידועים בציבור ולכן בני זוג החיים יחד ללא נישואין רשמיים עשויים לא ליהנות מהזכויות המשפטיות והכלכליות המוענקות לזוגות נשואים. לכן, אם בני זוג שוקלים מעבר למדינה אחרת, חשוב לבדוק מראש כיצד החוק המקומי מתייחס לידועים בציבור ולשקול פתרונות משפטיים מתאימים – כמו עריכת הסכם ממון, שיבטיח את זכויותיהם גם מחוץ לישראל.

זכרו: הסכם ממון הופך לקריטי במיוחד כאשר היחסים בין בני הזוג מתערערים, והתקשורת ביניהם אינה פתוחה. במצבים בהם עולות תחושות של אכזבה, כעס או רצון לפגוע מתוך תסכול, קיומו של הסכם ממון מספק מענה ברור, מסדיר את חלוקת הרכוש ומונע מחלוקות מיותרות. עם זאת, לא מדובר רק בהגנה מפני סכסוכים ומניעים של נקמנות. פעמים רבות, רכוש אישי "מתערבב" ו"נבלע" בתוך מערכת היחסים, מה שעלול להוביל לטשטוש הזכויות של כל אחד מבני הזוג וליצור מורכבות משפטית וכלכלית. חשבונות משותפים, נכסים נצברים והתחייבויות כלכליות עלולים להפוך למבלבלים וקשים להפרדה בעת פרידה.

לכן, הסכם ממון לידועים בציבור אינו רק המלצה – הוא צעד חיוני לשמירה על הוגנות, שקיפות ויציבות כלכלית. זהו צעד חכם, אחראי והכרחי לכל מי שחי בזוגיות כידוע בציבור. פשוט חובה!

הסכם ממון ידועים בציבור

דוגמא מהפסיקה לחלוקת הרכוש של ידועים בציבור

בפסק דין שניתן לאחרונה קבע בית המשפט העליון כי ידועים בציבור המבקשים להיפרד יחלקו את הרכוש ביניהם לפי הלכת השיתוף, כלומר חצי-חצי. 

לדברי בית המשפט העליון, הלכת השיתוף קובעת חזקה שרכוש של בני זוג המקיימים אורח חיים זוגי ופועלים במאמץ משותף, שייך לשניהם באופן שווה. קביעה בדיעבד, לאחר הפירוד, שלפיה הנכס המשותף יחולק בין בני הזוג בחלקים שאינם שווים, לאחר שהזכויות בנכס כבר הוקנו להם, פוגעת בקניינו של בן הזוג שנגרע חלקו. בית המשפט הוסיף כי פגיעה בזכות קניינית – שהיא זכות חוקתית – אינה יכולה לעמוד בהיעדר הוראה בחוק המאפשרת לעשות כן (בע"מ 1983/23). 

משמעות פסק הדין הינה כי כמעט כל חריגה מחלוקה של 50%-50% במקרים של ידועים בציבור תיחשב לפגיעה בקניינו של אחד מבני הזוג, ולא תתקבל. בשורה התחתונה, פסק הדין מחדד את החשיבות של עריכת הסכם ממון בין ידועים בציבור, אשר יכול להסדיר מראש את חלוקת הרכוש ולמנוע מחלוקות עתידיות. 

מה ההבדל בין הסכם ממון בין זוגות נשואים לידועים בציבור

ככלל, אין הבדל בתוכן של הסכם ממון שנחתם על ידי זוג נשוי לכזה שנחתם בין בני זוג ידועים בציבור. השוני הוא בכך שאין צורך באישור של בית משפט או גוף אחר על מנת להפוך את הסכם ממון בין ידועים בציבור לתקף. במילים אחרות, הסכם הממון בין ידועים בציבור תקף גם אם ההסכם נחתם בבית, או במסעדה או בסאונה. העיקר שייחתם. בכתב.

עם זאת, זוגות ידועים בציבור רבים מעדיפים לחזק את תוקפו של ההסכם, ולמנוע טענות לזיופים או לכפיה, באמצאות אישורו על ידי ערכאה שיפוטית או נוטריון. 

הסכם ממון ידועים בציבור

הסכם ממון שנערך בין ידועים בציבור מחייב אישור מחדש לאחר נישואיהם

בית המשפט המחוזי קבע לאחרונה כי הסכם ממון שנערך בין ידועים בציבור אינו תקף אוטומטית לאחר נישואיהם. זאת, גם אם אושר בעבר על ידי בית המשפט וגם אם הצדדים קבעו במפורש שההסכם ימשיך לחול במקרה של נישואין.

לדברי בית המשפט, יש להימנע מערבוב בין הסכמים החלים על בני זוג כידועים בציבור לבין הסכמים החלים עליהם לאחר הנישואין מטעמים של מדיניות שיפוטית. קביעה זו נועדה למנוע בלבול בין שני התחומים המשפטיים ולצמצם מחלוקות שעלולות להתעורר כאשר הצדדים עוברים ממעמד של ידועים בציבור למעמד של נשואים.

בית המשפט הדגיש כי כאשר ההסכם נערך במועד שבו הצדדים היו ידועים בציבור לא הייתה להם יכולת מלאה לצפות את תנאי הנישואין עצמם ולכן הסכם כזה מחייב אישור מחדש לאחר הנישואין כדי להבטיח שהוא משקף את רצונם ומצבם העדכני של בני הזוג (עמ"ש 36827-12-23). 

מה חייב לכלול כל הסכם ממון ומה מומלץ לכלול בו

בין אם מדובר בזוגות נשואים או ידועים בציבור, אין נוסח אחיד להסכם ממון והכל תלוי ברצונם של הצדדים. עם זאת, כל הסכם ממון חייב להתייחס, לכל הפחות, למספר נושאים ובכללם: חלוקת רכוש אישי, חלוקת חובות, חלוקת הרכוש המשותף, חלוקת מתנות וירושות. 

עוד מומלץ לכלול בהסכם הממון התייחסות לעסק של אחד הצדדים, סמכות שיפוט, חלוקת נכסי קריירה, פיצויים במקרה של הפרת ההסכם ועוד. 

למדריך מקיף בעניין הסכמי ממון, ובכלל זו רשימה מלאה של הנושאים שמומלץ לכלול בהסכם הממון, ראו: 

הסכם ממון – כל מה שחשוב לדעת עורך דין הסכם ממון אורי גנור

הסכם ממון ונישואין אזרחיים

נישואין אזרחיים הם נישואין הנערכים מחוץ למסגרת הדתית. כך למשל, נישואין בין יהודים בישראל שלא נערכו על ידי רב מוסמך אינם מוכרים כנישואין רשמיים. לעומת זאת נישואין אזרחיים הנערכים בחו"ל, במדינה המכירה בהם, מוכרים בישראל לצורכי רישום במשרד הפנים. בהמשך לכך, חוק יחסי ממון בין בני זוג, חל על בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל, כל עוד הם מוכרים בישראל כנשואים.

זוגות רבים בוחרים להינשא במדינות כמו קפריסין, ארצות הברית, צ'כיה והולנד ולאחר החתונה חוזרים לישראל עם מסמכי הנישואין הכוללים חותמת אפוסטיל, אישור קונסולרי מטעם משרד החוץ של מדינת הנישואין. לאחר תרגום נוטריוני של המסמכים והגשתם למשרד הפנים בני הזוג נרשמים רשמית כנשואים

יצוין כי הסכם ממון בין בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל זהה מבחינת התוכן להסכם ממון של בני זוג שהתחתנו בטקס דתי או של ידועים בציבור אך קיים הבדל באופן אישור ההסכם. כך, בעוד הסכם ממון בין ידועים בציבור אינו דורש אישור מבית משפט, הסכם ממון בין בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל מחייב אישור של בית המשפט לענייני משפחה. 

להרחבה בנושא הסכם ממון בין בני זוג מאותו מין, ראו:

הסכם ממון לבני זוג מאותו המין / עו"ד להסכמי ממון ונוטריון אורי גנור

להרחבה בנושא הסכם ממון עם עובדת זרה, ראו: 

הסכם ממון עם עובדת זרה – כל מה שצריך לדעת | עו"ד אורי גנור

מומלץ לערוך את הסכם הממון עם עורך דין

הסכם ממון הוא כלי משפטי חיוני שמעניק לבני זוג שליטה וביטחון בנוגע לנכסיהם. הוא מאפשר להסדיר את מערכת היחסים הכלכלית, למנוע מחלוקות עתידיות ולשמור על הוגנות וצדק בין הצדדים.

כפי שראינו, קיימת חשיבות רבה במיוחד לעריכת הסכם ממון כאשר מדובר בבני זוג ידועים בציבור, שכן החוק אינו מספק מסגרת ברורה לחלוקת רכוש ביניהם במקרה של פרידה. יתרה מכך, הסכם ממון בין ידועים בציבור יכולה לסייע בהגדרת מערכת היחסים בין הצדדים. 

חשוב להדגיש כי הסכם ממון חייב להיות מנוסח באופן ברור ומדויק , ולכן מומלץ לערוך אותו בליווי עורך דין מומחה להסכמי ממון.

עורך דין מנוסה יוודא כי ההסכם עומד בדרישות החוק, משקף את רצון שני הצדדים בצורה הוגנת, וימנע מחלוקות עתידיות שעלולות להתעורר בשל ניסוחים לא ברורים או חוסר הבנה משפטית.

ליצירת קשר עם עו״ד הסכם ממון - אורי גנור, השאירו פרטים:
תמונה של עו"ד אורי גנור

עו"ד אורי גנור

עורך דין הסכם ממון אורי גנור, הנו המשרד היחיד בישראל, העוסק ומתמחה, באופן בלבדי, יחודי וארצי, אך ורק, בהסכמי ממון בין בני זוג, ופועל כ – עו"ד הסכם ממון בלבד.

עוד מאמרים שכדאי לך לקרוא:
דילוג לתוכן