חשיבותו של סעיף חשאיות בהסכם ממון

צור קשר
תוכן עניינים

חשיבותו של סעיף חשאיות בהסכם ממוןהיקף הסעיף מותאם לרצון הצדדים ויכול לכלול איסור רחב לפרסם לא רק את תוכן הסכם הממון אלא גם כל מידע הקשור לנישואי הצדדים וגירושיהם. מנגד, תוכן הסעיף יכול להיות צר יותר ולהתייחס, למשל, רק לפרסום התכתבויות דיגיטליות בין הצדדים.

הסכם ממון נועד בעיקר להגן על נכסי בני הזוג עם סיום נישואיהם. עם זאת, ניתן לעשות שימוש בהסכם הממון שימוש נוסף- הגנה על פרטיותם. כך, במקרה של גירושים, סעיף חשאיות בהסכם ממון יכול למנוע כי אחד מבני הזוג יפרסם מידע אישי, כספי, עסקי או אחר על הסכם הממון או על הגירושים עצמם.

למידע נוסף בנושא הסכם ממון, ראו:

מה זה הסכם ממון?

מהו סעיף חשאיות בהסכם ממון?

סעיף חשאיות בהסכם ממון אוסר על כל אחד מבני הזוג לפרסם מידע מסוים במקרה של גירושים. כך למשל, הסעיף יכול לקבוע כי פרסום המידע יהווה הפרה יסודית של הסכם הממון, תוך קביעת פיצוי כספי מוסכם מראש וגבוה במקרה של הפרה.

לעניין זה "פרסום" יכול להיות פרסום פומבי, למשל באמצעי התקשורת או הרשתות החברתיות. מנגד, "פרסום" יכול להיחשב גם שיתוף פרטי של המידע עם צד שלישי (שיתוף רלוונטי, למשל, עם עורך דין או רופא לא ייחשב כמפר את סעיף החשאיות).

היקף סעיף החשאיות בהסכם הממון מותאם לרצון הצדדים

עורך דין המתמחה בהסכמי ממון יידע להתאים את היקף סעיף החשאיות, כלומר את תוכן "המידע" האסור בפרסום, לרצון הצדדים.

כך יש בני זוג שיעדיפו סעיף חשאיות רחב מאוד המטיל סנקציות כבדות בגין פרסום כל מידע בנוגע לנישואים או הליך הגירושים או הסכם הממון (כאשר לעיתים אפילו נאסר על אישור עצם קיומו של הסכם הממון). מנגד, יש בני זוג שיעדיפו סעיף חשאיות צר יותר המתייחס רק לעניינים האישיים או העניינים הכספיים והעסקיים. אחרים יעדיפו כי סעיף החשאיות יתייחס רק לעניינים ספציפיים הנוגעים להליך הגירושים או תוכן הסכם הממון עצמו. לאור ההתפתחות של המדיה הדיגיטלית, ישנם זוגות הכוללים בהסכם הממון סעיף חשאיות ספציפי המתייחס לתוכן הדיגיטלי שהועבר בין הצדדים (התכתבויות, תמונות, סרטונים, מסמכים ועוד).

יצוין כי אין מניעה להוסיף סעיף חשאיות להסכם ממון שכבר קיים, אולם יש לדאוג כי גם סעיף זה יאושר בהתאם לקבוע בחוק (למשל באמצעות בית משפט או בית דין דתי).

סעיף חשאיות חד צדדי לא יאושר

בניגוד להסכמים אחרים, הסכם ממון שנערך לקראת הנישואים או במהלך הנישואים מחייב אישור (למשל מצד בית משפט או בית דין דתי). בהמשך לכך, סביר להניח כי הסכם חשאיות חד צדדי, כלומר כזה המטיל רק על אחד מבני הזוג חובת חשאיות, לא יאושר בהיותו מקפח. על כל פנים, גם אם ההסכם יאושר, קרוב לוודאי שהוא לא ייאכף על ידי הערכאות השיפוטיות.

סעיף החשאיות מומלץ לא רק ל "עשירים והמפורסמים"

אין ספק כי הכללת סעיף חשאיות בהסכם ממון מומלצת מאוד לאנשי עסקים, ידוענים, פוליטיקאים ולכל מי שפרנסתו תלויה במידה זו או אחרת בתדמיתו (למשל עורכי דין או רופאים). עם זאת, הכללת סעיף חשאיות בהסכם ממון אינה מומלצת רק לזוגות ידוענים או עשירים אלא לכל זוג החותם על הסכם ממון.

אכן, בעת החתימה על הסכם ממון, המחשבה כי בן/בת הזוג יפרו בעתיד את פרטיותכם נראית מגוחכת. למרבה הצער, למדתי מניסיוני רב השנים, כי מאבקי גירושים, העמוסים במטענים רגשיים, עלולים להגיע לטונים צורמים במיוחד. כך, יצר הנקמה משתלט לעיתים על הצדדים ומביא לפעולות אימפולסיביות ובכללן פרסום מידע אישי, כספי או אחר.

כמו כן, נכון להיום, החוק בארץ לא באמת נותן מענה לפגיעה כזו בפרטיות על ידי בן זוג לשעבר. אכן, קיימים בארץ חוקים האוסרים על פגיעה בפרטיות. עם זאת, הפיצוי הניתן על פגיעה בפרטיות מוגבל לתקרה מסוימת ועל כל פנים, לרוב בתי המשפט נוהגים במשנה זהירות כאשר הם דנים במקרה של הפרת פרטיות על ידי בן זוג לשעבר.

למידע נוסף בנושא למי מומלץ לערוך הסכם ממון, ראו:

מי צריך הסכם ממון? התשובה האולטימטיבית היא: כולם

מומלץ לערוך את הסכם הממון בסיוע עורך דין

אין חובה לכלול סעיף חשאיות בהסכם ממון אולם מומלץ לעשות זאת. כך, סעיף חשאיות בהסכם ממון, המקנה פיצוי מוסכם במקרה של הפרת פרטיות, יכול להגן על בני הזוג ולהעניק להם ביטחון במהלך מערכת היחסים כי ענייניהם הפרטיים יישארו פרטיים גם במידה ומערכת היחסים תסתיים.

את הסכם הממון מומלץ מאוד לערוך בסיועו של עורך דין בעל ניסיון בתחום יחסי ממון אשר יידע להתאים את הסכם הממון למאפייני הזוג באופן מדויק ומקצועי אשר יגן על שני הזוג וימנע חילוקי דעות עתידיים.

למידע נוסף בנושא חשיבות עריכת הסכם ממון בסיוע עורך דין, ראו:

הסכם ממון רק עם עורך דין – כל המידע הרלוונטי

ליצירת קשר עם עו״ד הסכם ממון - אורי גנור, השאירו פרטים:
תמונה של עו"ד אורי גנור

עו"ד אורי גנור

עורך דין הסכם ממון אורי גנור, הנו המשרד היחיד בישראל, העוסק ומתמחה, באופן בלבדי, יחודי וארצי, אך ורק, בהסכמי ממון בין בני זוג, ופועל כ – עו"ד הסכם ממון בלבד.

עוד מאמרים שכדאי לך לקרוא:

דילוג לתוכן