לא מעט זוגות שחתמו בארץ על הסכם ממון, עשויים לעבור במהלך חיי הזוגיות, באופן זמני או קבוע, לחו"ל. השאלה האם הסכם הממון שנחתם בארץ יהיה תקף גם בחו"ל תלויה בעיקר בזהות מדינת היעד, אך גם בכמה צעדים שבני הזוג יכולים לנקוט, בסיוע עורך דין.
עשיתם את הדבר הנכון, חתמתם על הסכם ממון ואף ווידאתם כי ההסכם יאושר בהתאם לחוק בישראל. כעת, יש לכם שקט נפשי, כי במידה ותיפרדו, לא יהיה צורך במחלוקת משפטית ממושכת ומכאיבה. אך מהו הדין אם מסיבות שונות תעברו לחו"ל, לתקופה זמנית או ממושכת? האם הסכם הממון, שאליו הגעתם לאחר מאמצים ופשרות, יהיה תקף גם במדינת המעבר, או שמא כל צד יצטרך להוכיח בפני בית המשפט הזר את טענותיו הרכושיות? בדומה לעניינים רבים בעולם המשפט, התשובה מורכבת ותלויה במספר משתנים עיקריים.
משתנה ראשון – חוקי המדינה הזרה
אכיפת הסכם ממון נבחנת בכל מדינה ראשית על פי עקרונות דיני המשפחה ודיני החוזים שלה. כך למשל, ישנן מדינות שבהן אין הכרה כלל בהסכמי ממון, ויש אחרות שאינן מכירות במוסד הידועים בציבור או בני זוג מאותו המין. לפיכך, הסכם ממון אשר קיבל אושר בישראל, עשוי להיחשב במדינה זרה ככזה הסותר את תקנת הציבור ולא ייאכף. במקום זאת, בני הזוג עשויים למצוא את עצמם, בעת פרידה, כפופים להסדר חלוקת נכסים בהתאם לדיני המשפחה של המדינה הזרה.
כך למשל, בארצות הברית, דיני המשפחה נמצאים בסמכות מדינתית ומשתנים ממדינה למדינה. בהקשר זה, ישנן מדינות בארה"ב שיכבדו הסכם ממון שנחתם בישראל, בעוד שבמדינות אחרות הדרך תהיה קשה יותר. לעניין זה יש גם חשיבות האם המדינה בארה"ב חתומה על ה-Uniform Premarital Agreement Act (UPAA) המסדיר את אכיפת הסכמי הממון באותה מדינה וקובע מספר תנאים על מנת שהסכם הממון יהיה אכיף.
בצורה דומה, קנדה מורכבת ממספר פרובינציות, וכל פרובינציה קובעת את דיני המשפחה ודיני החוזים שלה. כך למשל, בפרובינציית אונטריו, שהיא הפרובינציה המאוכלסת ביותר בקנדה ובירתה טורונטו, החוק קובע כי ככלל יש לכבד הסכמי ממון שנחתמו במדינות זרות, בכפוף למספר סייגים. סייגים אלו כוללים אי-אכיפת הסדרים בהסכם ממון הנוגעים למשמורת ילדים, וכן דרישה שההסכם יעמוד בדרישות צורניות בסיסיות (כתב, חתימה ועדים). קביעה מרכזית נוספת היא כי בית המשפט המקומי באונטריו רשאי להתעלם מהוראות בהסכם נישואין המעידות על חוסר הבנת ההסכם מצד אחד הצדדים, רמאות או אילוץ. בקצרה, כל דבר שלא ייכנס לתוקף בהסכם ממון באונטריו, לא ייכנס לתוקף בהסכם ממון זר.
משתנה שני – מחויבות המדינה הזרה לקיום פסקי חוץ של ישראל
משתנה נוסף בעל חשיבות עליונה הוא האם המדינה הזרה מכירה בפסקי-דין של מדינת ישראל בענייני משפחה ותסכים לאכוף אותם. לשם כך, יש לבחון האם המדינה הזרה חתומה על אמנות בינלאומיות עם ישראל שמסדירות את הכבוד לפסקי-דין שהתקבלו במדינה האחרת. לרוב, למרות כל אמנה הקובעת אחרת, כל מדינה שומרת לעצמה את הזכות להחיל את החוקים המקומיים שלה על הנושא.
דוגמה לאמנה מרכזית היא אמנת האג לעניין יחסי רכוש בין בני זוג משנת 1978. אמנה זו מספקת כללים אחידים בנוגע לשאלת הדין שיחול על יחסי רכוש בין בני זוג בעת פרידה ומאפשרת לבני הזוג להחליט מראש במסגרת הסכם ממון על הדין שיחול על רכושם במקרה של פרידה. מדינות רבות באיחוד האירופי ובחבר העמים הבריטי (כגון אוסטרליה) חתומות על האמנה. יודגש כי ישראל אינה חתומה על אמנה זו, אך במקרים רבים בתי המשפט יטו לפעול בהתאם לרוחה ולאכוף הסכמי ממון שנחתמו בישראל.
מה כדאי לעשות על מנת לוודא כי הסכם ממון ייאכף בחו"ל?
קיימת חשיבות רבה לכך שהסכם הממון, המבטא את ההסכמות אליהן הגיעו הצדדים בנוגע לאופן חלוקת הרכוש ביניהם במקרה של פרידה, יהיה תקף גם אם הזוג יעבור למדינה זרה. אף שאין פתרון "קסם" שיבטיח שההסכם יהיה תקף בכל מדינה, ישנם מספר צעדים שיכולים להגדיל בצורה משמעותית את הסיכוי שההסכם ייאכף:
- לכלול בהסכם הממון תניית שיפוט הקובעת כי הדין שיחול על ההסכם יהיה הדין הישראלי.
- בהתאם לחוק בישראל, ניתן להעניק תוקף להסכם ממון על ידי אישור של בית משפט/בית דין דתי ואף נוטריון. עם זאת, אישור בבית משפט מעניק להסכם תוקף של פסק-דין ולא רק כהסכם. במדינות זרות רבות, יהיה הרבה יותר קל לאכוף הסכם שאושר על ידי בית משפט מאשר כזה שאושר על ידי נוטריון.
- אם בני הזוג יודעים בעת החתימה על הסכם הממון את זהות המדינה הזרה, מומלץ לבדוק את הדין הזר ולוודא כי המדינה מכירה בהסכמים שנחתמו בישראל ואף תפעל לאכיפתם.
- יש לדאוג לתרגום ואישור נוטריוני של הסכם הממון בשפת המדינה הזרה.
- מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בדיני משפחה ובמשפט בינלאומי, אשר יערוך את הסכם הממון או יתקן הסכם קיים כך שיהיה בעל תוקף מחייב גם במדינה הזרה.
- לעיתים, יהיה מומלץ לאשר מחדש את הסכם הממון במדינה הזרה או לחתום על הסכם ממון נוסף שם.
כאמור, הסכם ממון שנחתם בישראל עשוי להיות תקף גם במדינות אחרות, אך מומלץ לנקוט בפעולות הנ"ל על מנת להגדיל משמעותית את הסיכוי שההסכם ייאכף גם במדינה הזרה.
מומלץ מאוד לפנות לעורך דין בעל ניסיון
בין אם אתם לפני נישואים, במהלך נישואיכם, או אפילו אם אין בכוונתכם להינשא, מומלץ לערוך הסכם ממון רק באמצעות עורך דין המתמחה בתחום. אם אתם מתכננים לעבור למדינה זרה, מומלץ לא רק להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בהסכמי ממון, אלא בשירותי עורך דין המתמחה בהסכמים ממון בינלאומיים.
רק עורך דין בעל ניסיון ייחודי בתחום זה יוכל להתאים את ההסכם לדרישות החוק במדינות שונות, וכך להבטיח שההסכם יהיה תקף ומחייב ברחבי העולם.