המאמר הזה מיועד בעיקר לבני זוג, שאחד מהם, או שניהם, עובדים בהייטק, או יעבדו בהייטק בעתיד, או לבני זוג שההכנסות שלהם שונות ( באופן משמעותי ).
בכוונה השתמשתי במילה "הכנסות", כיוון שאצל אנשי הייטק, יש בנוסף למשכורת השוטפת, גם מניות, אופציות, דיבידנדים וכיו"ב.
פערי משכורות
כאשר אחד מכם עובד בהייטק, המשכורת השוטפת שלו גבוהה. ההכנסות ( נטו ) שלו נעות בין 15,000 ל 40,000 ₪.
בן זוגכם, שאיננו עובד הייטק, משתכר הרבה פחות. אפשר והמשכורת שלו נעה בין 7,000 ל 12,000 ₪.
לעתים, הפערים הם של בין פי 2 לפי 3 יותר!
וכמובן שהמצב הזה קיים לא רק אצל אנשי הייטק.
מה קורה עם המשכורות הלא שוות האלו, ממועד הנישואין, או ממועד חתימתו של הסכם ממון, או ממועד הולדת ילד- או כל מועד שתחליטו עליו ( להלן: "המועד הקובע" )?
הנה כמה זוויות ראיה בנושא של הסכם ממון להייטקיסטים ( ואני בוחר שלא להשתמש במילה "אינטרסים".. ) אפשריות בעניין:
- המשכורות נשארות אישיות. כל אחד ימשיך להפקיד את משכורתו, לחשבונו האישי ( כפי שנהגתם עד למועד הקובע ). ומחשבונכם האישי, תעבירו מעת לעת כספים לחשבון המשותף ( ומומלץ שיהיה כזה ), על פי החלטות משתנות שלכם, על פי הצרכים השוטפים, ונסיבות חייכם המשתנות.
- המשכורות משותפות ושוות. אתם יכולים לקבוע שהחל מהמועד הקובע, המשכורות האלו הופכות להיות של שניכם, בחלקים שווים. לא משנה, כמה מרוויח כל אחד מכם. ואז, אתם יכולים לקבוע, שהן יופקדו ישר לחשבון הבנק המשותף ביניכם.
- חלק מהמשכורות אישי וחלק משותף. ניתן לקבוע שאחוז מסוים מהמשכורת של כל אחד מכם יהיה משותף, והשאר יישאר אישי. למשל להחליט, שכל אחד יעביר מחשבונו האישי למשותף, 50% מהמשכורת שלו, והשאר, יהיה אישי.
אולי תתעניינו בכתבה: "הסכם ממון לפני או אחרי הנישואין?"
אופציות ומניות
חלק משמעותי מעובדי ההייטק, מקבלים בנוסף למשכורת השוטפת שלהם גם מניות או אופציות ( להלן: "האופציות" ). במהלך השנים, כאשר המניות האלו "מתממשות", כלומר, אם החברה נמכרת, נעשה מה שנקרא "אקזיט", המניות האלו יכולות להיות שוות הרבה מאוד כסף.
מה יהיה ההסדר שלכם לגבי האופציות?
חלק מכם, מי שמקבל או יקבל בעתיד אופציות, יעדיף אולי לקבוע בהסכם ממון לאנשי הייטק, שהאופציות האלו, אינן משכורת, אלא בונוס, תגמול עבור כשרונו כעובד הייטק מוכשר. ושלכן, לצד השני- אין ולא יהיה חלק בכך.
לעומתו, אפשר ובן זוגכם האחר, יראה באופציות האלו משכורת, וירצה להחיל לגביהן הסדר דומה, להסדר לגבי המשכורות.
הסכם ממון להייטקיסטים – צבירות סוציאליות
מי שהכנסתו גבוהה יותר, גם הצבירות הסוציאליות שלו יהיו גבוהות יותר ( קרן פנסיה, קופות גמל, קרן השתלמות, ביטוח מנהלים, זכאות לפיצויי פיטורין בפרישה וכיו"ב ).
שוב עולה השאלה, כפי שהועלתה לגבי הנושאים הנ"ל: האם הצבירות הללו הן אישיות? כל אחד וצבירותיו הוא? ( ועל פני השנים, זה מצטבר להרבה כסף ), או האם תרצו להחיל לגביהן שיתוף מסוים כזה או אחר?
סיכום
אתם צריכים להגיע להסדר בנושאים הנ"ל. אם לא תגיעו להסדר, אזי יחול עליכם ( רק על זוגות נשואים, ולא על ידועים בציבור ), ההסדר הקבוע בחוק יחסי ממון, ולפיו, ההכנסות שתוארו, כולל הצבירות הסוציאליות ( עם סימן שאלה לדעתי, לגבי מניות ואופציות )- הן החל מיום הנישואין, הן משותפות ושוות, בלי קשר לגובה ההכנסה של כל אחד מכם.
ההחלטה איננה קלה. ממש לא. אני רואה את זה בפגישות אתכם, בני הזוג.
ההסדר הוא פשרה מסוימת: כמה לשתף, איזה משקל לתת ל"ביחד" שלכם, לזוגיות שלכם, לתא המשפחתי, כל זה מחד, ומאידך כמה לשמר בנפרד, על פי היכולות והכישורים של כל אחד מכם.
ניתן להסדיר למשל, שההכנסות יהיו משותפות, אבל הצבירות הסוציאליות יהיו אישיות. או להפך. או שחלק משותף, וחלק אישי. או שהמשכורות יהיו משותפות, אך האופציות הקיימות או העתידיות, יהיו אישיות.
זה כמו פאזל.
לא קל. בהצלחה! ☺