עורך דין ונוטריון אורי גנור, עוסק ומתמחה אך ורק בהסכמי ממון בין בני זוג, ובצוואות ( המשלימות את הסכם הממון ).
הכנתי מאות הסכמי ממון. הניסיון, הידע והתובנות שנרכשו, הם בעלי חשיבות רבה, ומובאים לכל זוג שמגיע אלי.
אז למה צריך עורך דין?
אם אתם רוצים לערוך ביניכם הסכם ממון, ( הסכם ממון לפני נישואין, לבני זוג שהם ידועים בציבור, או לבני זוג נשואים, לרבות "הסכם נישואין" ) אתם צריכים עורך דין שמתמחה בזה. אתם רוצים עו"ד מקצועי, אבל גם סבלני, שזמנו בידו, פתוח, נעים הליכות, רצוי עם חוש הומור, שיוכל לסייע לכם ברגישות, להגיע להסכם שיהיה נכון וצודק לשניכם, אני מדגיש- לשניכם, וזאת מבלי לגרוע מאומה מאיכות הקשר והאהבה שביניכם, אלא דווקא לחזק אותה, וזה בין היתר למה צריך עורך דין.
אנחנו חיים בעידן שכל המידע זמין. גלישה קצרה באינטרנט תחשוף בפניכם שלל כתבות, מאמרים, פסקי דין בנושא של הסכם ממון, כמו גם בכל נושא אחר הקשור לזה, לרבות הסכם ידועים בציבור או הסכם נישואין. במיוחד ניתן למצוא דוגמאות מוצעות רבות של נוסחי הסכמי ממון אפשריים.
רק טבעי הדבר שאתם שואלים את עצמכם בשביל מה אנחנו צריכים עו"ד. בשביל מה להוציא הוצאות, שנראות לכם מיותרות.
התשובה יכולה להיות כללית או ספציפית לתחום של יחסי ממון בין בני זוג. ברמה הכללית, בדומה לכל תחום אחר, אם אתם חולים למשל, רובכם לא תסתפקו במידע הזמין שבאינטרנט אלא תפנו להתייעץ עם רופא. אם אתם זקוקים לחוות דעת לגבי בנייה שאתם עושים, רובכם לא תסתפקו במידע הזמין חופשי, אלא תפנו למהנדס. אם אתם חושבים לערוך עסקה כלכלית חשובה, רובכם תפנו לרואה חשבון, על מנת לקבל חוות דעת מבחינת המיסוי הצפוי בעסקה, וזאת למרות קיומו של כל המידע הרלבנטי בעניין באינטרנט. אותו כלל חל גם בהקשר של חוזה ממון בין בני זוג.
באופן ספציפי, למה כדאי להסתייע בשרותי עורך דין לצורך עריכת הסכם ממון ביניכם?
- חוק יחסי ממון בין בני זוג, איננו החוק היחידי הרלבנטי לבני זוג המעוניינים לחתום על הסכם ממון ביניהם. לצד החוק הזה, קיימים חוקים רבים אחרים, שגם הם חלים כעת, או שלאורם, ייבחן בעתיד הסכם הממון שייחתם על ידיכם. בין החוקים הרלבנטיים מצויים גם חוק לתיקון דיני המשפחה, חוק בית המשפט לענייני משפחה, חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, חוק הירושה, חוק המתנה, חוק החוזים, חוק המקרקעין ואחרים.
- ההסכמים הנפוצים באינטרנט, "נוסחים אפשריים או מומלצים", דוגמאות למיניהן, אין לכם ערובה לכך שהם הסכמים "נכונים". אין לכם שום ערובה לכך שמי שהכין את ההסכמים המוצעים לכם בחינם, אכן נתן את דעתו למכלול החוקים הרבים האחרים, שיש להתחשב בהם, באופן מלא, כשמנסחים את ההסכם "שלכם".
- ההסכמים המוצעים באינטרנט בחינם, אין מאחוריהם אחריות של אף אחד. אימצתם נוסח מסוים, אבל זהו מסמך שאיש אינו עומד מאחוריו, איש אינו אחראי, באחריות מקצועית מלאה, לכך שההסכם המוצע על ידו הוא אכן הסכם שמתאים לכם.
- אתם לא רוצים שאם וכאשר תצטרכו להיזקק להסכם הזה, יתברר לכם לא רק שאין לו שום ערך או תוקף משפטי, ולא רק שהוא עיוות את כוונתכם המקורית, אלא שגם אין לכם אף אחד שיהיה אחראי לזה, וממנו תוכלו להיפרע. לא זה המצב אם יהיה עורך דין בתמונה.
להלן מקצת הנושאים, שרק עורך דין מומחה, יוכל להתייחס אליהם, באופן שיתאימו לדרישות החוקים השונים המתאימים למקרה ולנתונים האישיים שלכם:
- האם ההסכם שלכם מבטא את "גמירות דעתכם" להתקשר בהסכם ממון מחייב?
- האם ניתן לראות בהסכם שלכם משום "הסכם מקפח"?
- האם יש גמירות דעת ספציפית של אחד מכם, לגבי סעיף ויתור על זכויות שלו, שמגיעות לו על פי החוק?
- האם חלק מכם בכלל עונים להגדרה של "בני זוג"?
- התייחסות בהסכם לנישואין עתידיים, האם מכלול ההסדר הממוני שביניכם, ואופן ניסוחו, עונה למבחן המטרה שבחוק ( כפי שפורש בפסיקה ) וצופה פני עתיד? ( כלומר, האם באמת ההסכם שביניכם מדבר על איזון המשאבים ביניכם לעת מוות או גירושין?, כי רק אז, לפי חלק מהפסיקה, ניתן להתייחס אליו כהסכם ממון, להבדיל מהסכם חוזי רגיל אחר )
- מה נכון שיכלול ההסכם שביניכם, לגבי רכוש וזכויות שלכם מהעבר, ההווה והעתיד? איך להתייחס לירושות או מתנות עתידיות, בשים לב לחוק הירושה.
- איפה לאשר את ההסכם? ( בפני נוטריון, רושם הנישואין, בית הדין או בית המשפט לענייני משפחה? – לדבר חשיבות מכרעת בהקשרים רבים, שאחד החשובים שבהם היא העובדה שזה ישפיע אחר כך, אם תתגרשו, על השאלה איפה יתקיים ההליך שלכם? )
- האם לכלול בהסכם התייחסות לילדים שיש לכם כעת, או שיוולדו לכם ( במזל"ט ), לרבות הסדרת המשמורת שלהם, ומזונותיהם?
- האם להתייחס בהסכם הממון לשאלת המוניטין האישי שיצבור אחד מכם, או שניכם, במהלך הנישואין, ולקבוע כללים להערכת שווי המוניטין ( זו תמיד שאלה קשה ), ולעצם הזכאות לאיזון המוניטין.
- קביעת סמכות השיפוט.
- כשעו"ד מלווה אתכם, יהיה קשה לטעון כנגד ההסכם, בהקשר של "לא הבנתי" או הטעיה, הפעלת לחץ בלתי הוגן וכיו"ב, היעדר רצון חופשי וכיו"ב.
אתם צריכים עורך דין הסכם ממון, שידע להכין עבורכם נוסח מותאם לכם, של הסכם ממון, שיעמוד בדרישות הרבות של החוקים הרלבנטיים לכם. אם לא תעשו כן, אפשר ובבוא היום, אם וכאשר תזדקקו להסכם הזה, יתברר לכם שאין לו ערך כלשהו ( במקרה הטוב ), ובמקרה הפחות טוב, תיחשב העובדה שלא הצלחתם להגיע להסכמה לגבי הנושאים שב"הסכם הממון" לחובתכם ( אסביר יותר למי שיפנה ).