בהמשך למאמר: "למרות הסכם ממון- זוגות עדיים מגיעים לבית המשפט", אביא לכם מספר טיפים בעניין.
פיצויים מוסכמים
הרעיון פשוט. אל תתבעו. אל תנצלו את העובדה שאתם יכולים לתבוע, כדי להציק. מתוך דחף כזה או אחר. מתוך כעס על בן זוגכם. תתבעו רק אם באמת, יש לכם עילה. תתבעו רק רק אם על פי הסכם הממון, ולא בניגוד לו, יש לכם עילה מוצדקת לתבוע. תתבעו רק אם אכן יש לכם סיכוי סביר לזכות בתביעה.
בהסכם הממון יוכנס סעיף הקובע, שאם אחד מכם יתבע את בן זוגו, ותביעתו תידחה (כולה), הוא ישלם לבן זוגו פיצויים מוסכמים (בעבור עוגמת נפש ופגיעה כלכלית של ממש), בסכום שלא יהיה כדאי לתבוע.
קיומם של פיצויים מוסכמים כאלו, נאמר, 100,000 $, או 50 משכורות ברוטו של התובע (הגבוה מבניהם), או כל סכום אחר – אבל גבוה, יגרמו למי מכם שירצה לתבוע, לחשוב פעמיים בטרם יתבע.
הם יגרמו לו להתייעץ לא רק עם עורך דין אחד, אלא עם כמה, בטרם יחליט לתבוע אתכם, שכן אם תביעתו תידחה, זה יעלה לו ביוקר.
זה יעלה לו שלוש פעמים: פעם אחת- מי שתביעתו נדחתה, משלם את הוצאות המשפט ושכר הטרחה של הנתבע (בסכום שהשופט קובע), פעם שנייה- הוא שילם שכר טרחה לעורך דינו, ופעם שלישית- הוא ישלם לכם את הפיצוי המוסכם.
אמנם קביעת פיצויים מוסכמים יכולה להרתיע גם את אותו בן זוג, שאכן יש לו עילה לתבוע.
שאכן מגיע לו לקבל רכוש מבן זוגו, ואולם הוא יחשוש לתבוע, שמא, אם יפסיד, יאלץ לשלם פיצויים גדולים. אבל לעניות דעתי, הצורך להרתיע את בן זוגכם מלתבוע אתכם- גובר.
אל תשכחו שפרידה, יכולה להיות בנסיבות עכורות וקשות. כעס. אכזבה. קינאה. בגידה וכיו"ב.
ערבות לתשלום הוצאות/פיצויים
- אתם יכולים לקבוע בהסכם הממון, שמי שרוצה לתבוע אתכם, יחוייב להפקיד בקופת בית המשפט סכום של, נאמר, 30,000 ₪ (או כל סכום אחר), כדי להבטיח, שאם תביעתו תידחה, הסכום הזה, שיעודו הוא כיסוי הוצאות המשפט שלכם, יועבר אליכם. רצוי סכום גבוה.
- חיוב כזה, יגרום לבן זוגכם לחשוב פעמיים. אם תביעתו תידחה, ויקבע שעליו לשלם לכם הוצאות משפט, הוא לא יוכל לנצל את ההליכים המייגעים, כדי להימנע מהתשלום.
- אפשר לקבוע בהסכם, שהסכום המופקד, יכלול גם סכום של מחצית מהפיצויים המוסכמים הנ"ל (בנוסף להוצאות המשפט שלכם).
- לחילופין, אם לא יהיה לבן זוגכם כסף כדי להפקיד בקופת בית המשפט, ייקבע שבמקום זה, יוטל עיקול, מייד עם הגשת תביעתו, על נכס אישי שלו (אם יש לו או יהיה לו כזה), ששוויו לפחות כפול מסך הכל הסכומים הנ"ל.
בוררות מוסכמת
- הליך של בוררות הוא הליך קצר ומהיר. עדיין לא נעים. עדיין יקר. אבל קצר.
- אתם יכולים להסכים בהסכם שלכם, שאם בפרידה יהיו מחלוקות, הם יועברו להכרעה של בורר מוסכם, שייקבע על ידיכם בהסכמה בפרידה. בהעדר הסכמה לגבי זהות הבורר, הוא ימונה על ידי יו"ר לשכת עורכי הדין בישראל.
- בהסכם הממון ייקבע, שעל הבורר יהיה לתת את פסק דינו בתוך 30-60 ימים מיום שהתביעה הוגשה לו.
- הדיונים יתקיימו על פי דיני הראיות, והסכם הממון שלכם, יוגש לבורר, ויהיה עליו כמובן להסתמך עליו, ולנמק את פסק הדין שייתן.
- למעשה, אתם ממנים "שופט פרטי", והדיונים יתקיימו במשרדו, על כוס קפה (אפשר גם בורקסים..), באווירה שונה לגמרי מאשר בבית המשפט.
- על פסק הדין של הבורר ניתן כיום להגיש ערעור לבית המשפט.