אולי זה נישמע לכם לא טוב. שהרי "אין הנחתום מעיד על עיסתו" ( בתרגום חופשי מארמית: אין האופה מעיד על הבצק שהכין ). וגם: "יהללך זר- ולא פיך".
אז ברוח הביטויים הנ"ל, וברוח ההגבלות של כללי האתיקה, וכדי לשמור קצת על הצניעות, אנסה להיות אוביקטיבי ככל שניתן, ואסתפק בנתון אחד בלבד, והוא:
אני עורך הדין היחיד בישראל, העוסק ומתמחה, באופן בלבדי וייחודי, רק בהסכמי ממון בין בני זוג ( וגם בצוואות המשלימות את הסכם הממון ). אינני עוסק בשום תחום אחר של המשפט, פרט להסכם ממון. רק הסכמי ממון.
בואו נשווה את זה לרפואה. אם יש לכם בעיה בברך, למי תלכו? האם תלכו לרופא משפחה או לרופא אורתופד? התשובה ברורה. יתרה מכך. אם הבעיה היא בברכיים- לא תסתפקו באורתופד "סתם", נכון? תחפשו אורתופד שהוא מומחה לברכיים, לא כך?
או דוגמא אחרת. בהנדסה. אתם רוצים לבנות בית. אתם רוצים לתכנן את הקונסטרוקציה. למי תפנו? למהנדס בניין "סתם", או למהנדס בניין שהוא קונסטרוקטור, מומחה לקונסטרוקציה? ואם תרצו לתכנן את הבית עצמו, העיצוב שלו, למי תפנו, למהנדס בניין, או לאדריכל? ואם כבר אדריכל, האם תפנו לאדריכל "כללי", שמתכנן מוסדות ציבור, בתים, תעשייה, מסחר וכו'- או לאדריכל העוסק ומתכנן אך ורק וילות? התשובה ברורה.
כך גם בהסכמי ממון. הנושא שלכם הוא הסכם ממון. על כל המורכבות שלו.
תסכימו איתי שזה מורכב, ולו בגלל העובדה ( הלא משפטית ), שהנושא רגיש ונפיץ, ויכול לפגום לכם בזוגיות.
אז למי תפנו? לעו"ד "סתם"? כללי? זה העוסק בהכל?: הוצל"פ, מקרקעין, עיריות, תמ"א, נזיקין, וכו'- או לעו"ד העוסק אך ורק בהסכמי ממון בין זוגות, זוגות בדיוק כמוכם? התשובה ברורה.
המומחיות בתחום מסוים, איננה הכרזה סתמית, של אותו מומחה על עצמו, שהוא כביכול מומחה באותו תחום.
אל תסתפקו בכך שתמצאו באתר של מישהו משפט שאומר: "אני מומחה ב… . זה סתמי. ריק.
אתם מוזמנים לבקר באתרים של עורכי דין, העוסקים במגוון רחב של נושאים משפטיים. תמצאו שם, הצהרה, הכרזה ש "אני מומחה בהוצל"פ.
יש לי ניסיון רב בהוצל"פ". ובדף אחר באותו אתר תמצאו: "אני מומחה במשפט מנהלי". ובדף אחר: "אני מומחה ובעל ניסיון עשיר בדיניי רשויות מקומיות". ובדף אחר: "אני מומחה בהסכמי ממון. יש לי ניסיון רב בזה".
האם אתם מקבלים את זה? האם אורתופד שיכתוב באתר שלו, שהוא מומחה לברכיים, אבל גם לאף אוזן גרון, וגם לריאות וכו', האם הוא באמת מסוגל להיות מומחה, בתחום שאתם צריכים אותו? האם תלכו לאורתופד "כלבויניק" כזה? אני בטוח שכף רגלכם ( כולל הברכיים ), לא תדרוך על סף דלתו.
כך גם בהסכם ממון. בדיוק אותו דבר ואפילו יותר מכך. קראו את הפסקה הבאה.
אולי לא ידעתם, אבל, אין במשפטים הסמכה פורמלית לעיסוק מסוים. יש תואר עורך דין.
יש תואר אקדמי בנושא מסוים של המשפט. אבל אין הסמכה, תעודה, של "עורך דין הסכם ממון", עו"ד נהיה מומחה להסכמי ממון, לא כהסמכה של הפקולטה למשפטים ( ברפואה יש לימוד בתחום הרפואי הספציפי, התמחות, בחינות, ואז לאחר שנים, ניתן באופן פורמלי התואר/הרישיון "מומחה". ואז יש רופא ריאות. רופא גסטרו. נוירולוג וכו').
בהסכמי ממון, הדבר היחידי שהופך עו"ד ל"מומחה בהסכמי ממון", זה העיסוק הממושך והאינטנסיבי שלו בתחום. ואם הוא עוסק בהכל, משמע שהוא אולי מתעסק גם בהסכמי ממון, אבל מעט. זמנו מחולק בין שלל תחומים. איך יהיה מומחה בזה? בלי העיסוק האינטנסיבי, הייחודי, המאסיבי, הבלבדי באותו תחום- כל עו"ד שרק סיים את הפקולטה למשפטים, יכול לצאת בהכרזה לציבור: "אני מומחה בהסכמי ממון". "אני מומחה בהוצל"פ". "אני מומחה בפשיטת רגל". ולא היא!
איך תדעו? מה יהיה ה"כיסוי שלה"?
דבר אחד ברור. אם אותו עורך דין עוסק אך ורק בתחום מסוים, ומתפרנס מכך באופן בלבדי, או עיקרי ואינטנסיבי, מינימום מספר שנים, זוהי הערובה לכך, שהוא מומחה בתחום. הוא הפך למומחה, ירצה או לא ירצה. עיינו באתר האינטרנט שלו.
באתר מפורסמים תחומי העיסוק של עורך הדין. תראו הרבה עיסוקים- אז.."תפסת מרובה לא תפסת". אם תראו למשל שאותו עורך דין מתעסק רק בצוואות, או רק בקניין רוחני וזכויות יוצרים- תהיו בטוחים שהוא מומחה בתחום. כך גם לגבי הסכם ממון. זה תחום בפני עצמו, אולי חשוב יותר מכל תחום אחר במשפט.
אנחנו חיים בתקופה הדורשת התמקצעות ספציפית. כל בעל מקצוע, בכל תחום, מסוגל בקושי להכיל את כל החומר, המחקר, הידע, ההבנה, מגוון השיטות הרלבנטיות לעבודה וכו' הקיימות בתחום הספציפי שלו.
רק מי שעוסק בתחום מוגדר, מסוים, ספציפי, ומתעמק בזה, יכול להיות האיש המתאים לכם ( כמובן יחד עם תכונות של רגישות, אופי ואישיות שלו, שהן קריטיות להסכם ממון ).בחירה נכונה של עורך דין
ואם הזכרנו את הביטוי יהללך זר…אנא היכנסו לדף הזה, וראו כמה שמות של אנשים שאולי מוכרים גם לכם, הממליצים עלי.