אישור הסכם ממון – אבחנות קריטיות

ליצירת קשר עם עו״ד הסכם ממון - אורי גנור, השאירו פרטים:

למידע נוסף על אישור נוטריוני של הסכם ממון.

אני יודע שאולי נבהלתם מכותרת המאמר. מה כבר יכול להיות קריטי, אתם חושבים, באישור ההסכם?

המאמר הזה יבהיר לכם בקצרה, את חשיבות הנושא.

 

אישור הסכם ממון- דרישה של החוק.

האם הסכם ממון תקף ללא אישור? התשובה היא לא, לא תקף,  אלא אם כן אתם חיים כזוג ידועים בציבור. אישור הסכם ממון, הינה דרישה של החוק, לגבי זוגות נשואים ( כולל נישואים אזרחיים ), או זוגות שמתכוונים להינשא. החוק הרלבנטי הוא חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג, 1973.

מאחר וזו דרישה של החוק, ( למעט לגבי זוגות "ידועים בציבור" ) הרי שבלי האישור הזה ההסכם איננו תקף. האם ידעתם את זה? כלומר, הורדתם דוגמא של הסכם ממון מהאינטרנט, חתמתם עליה, שמתם אותה במגירה. כעבור כמה שנים אתם נפרדים. אחד מכם מעוניין להסתמך על ההסכם הזה, שלא אושר. הוא לא יוכל. הוא לא יוכל אפילו להראות אותו לשופט. כלומר, הסכם ממון בלי אישור, איננו תקף. זה כאילו לא עשיתם הסכם ממון.

 

מי מאשר הסכמי ממון? מי חייב ומי פטור מלאשר את ההסכם?

מהו אישור על הסכם ממון? האם הסכם ממון מחייב אישור בית משפט? אנא ראו בהמשך המאמר. בעקרון, אישור של אחד הגורמים שנקבעו בחוק ( אתם בוחרים אחד מהם ): נוטריון, בית משפט, רשם הנישואין, בית הדין הרבני. אתם מתייצבים בפני מי שבחרתם, חותמים בפניהם, והם מאשרים שהבנתם את ההסכם ושחתמתם בפניהם.

 

זוגות נשואים- חייבים. הסמכות לאשר את ההסכם היא רק לבית המשפט או לבית הדין הרבני.

זוגות לפני חתונה ( זוגות שיש להם תאריך נישואין, או כאלו שהם בלי תאריך עדיין, אבל יכולים לכתוב בהסכם שבכוונתם להינשא בקרוב ) – חייבים. הסמכות לאשר את ההסכם היא לאחד מאלו: בית המשפט, בית הדין הרבני, נוטריון, רושם הנישואין. בהקשר זה אולי תרצו לקרוא גם על הסכמי ממון לפני החתונה.

 

בני זוג שאינם באחת מהקטגוריות הנ"ל ( ידועים בציבור, כולל בני זוג חד מיניים ) – אישור הסכם ממון איננה חובה, אבל אתם רשאים לאשר את ההסכם בבית המשפט, או לחתום עליו בפני נוטריון.

נוטריון או בית משפט? האבחנות הקריטיות

נוטריון

בית משפט

1 הנוטריון מאשר שביום מסוים, התייצבו לפניו בני הזוג, וחתמו בנוכחותו על הסכם הממון, לאחר שההסכם הוקרא והוסבר להם, והם אישרו כי הבינו את האמור בו, ואת המשמעות שלו לעתיד. בית המשפט מאשר בדומה לנוטריון, אבל מוסיף שהוא נותן להסכם תוקף של פסק דין. כלומר, כל הסכם הממון איננו עוד "סתם הסכם", אלא הוא פסק דין של בית המשפט. כל אחד מכם שקורא את זה, מבין שפסק דין הרבה יותר חזק מ"סתם" אישור. מי שירצה בעתיד לתבוע את בן זוגו, יצטרך להתגבר על העובדה שיש כבר פסק דין, ולכן צריך להגיש בקשה לבטל אותו. אמנם פסק הדין הזה איננו מסוג פסקי הדין שהם הכרעה סופית בסכסוך עצמו, כלומר סופיים ושלא ניתן לערער עליהם, אבל עדיין, זה פסק דין.
2 סעיפים שבהסכם הממון הידועים בשם "כבוד הדדי", סעיפים שמטרתם למנוע בעתיד סרבנות גט- אישור הסכם ממון על ידי נוטריון- הסעיפים הללו, כמעט יאושרו. סעיפי ה"כבוד ההדדי" כמעט תמיד, לא יאושרו. יש לי רק שני הסכמי ממון ( מתוך מאות ) שהסעיפים האלו אושרו על ידי בית המשפט, אבל לדעתי הם אושרו, כיוון שהשופטים לא שמו לב אליהם. לכן, למי שהסעיפים האלו חשובים- "אישור הסכם" לגביו משמעו אישור נוטריוני.
3 פיצויים מוסכמים בגין הגשת תביעה בניגוד להסכם, לזוגות המעוניינים להרתיע האחד את השני, להימנע מלהגיש תביעות סרק – אישור הסכם ממון על ידי נוטריון, ישאיר את הסעיפים, וייתן להם תוקף. אישור הסכם ממון על ידי בית משפט, לא בטוח שהסעיפים העוסקים בפיצויים המוסכמים יאושרו. סטטיסטית ( מההסכמים שערכתי- 80% אושרו ).
4 רוב הנוטריונים יאשרו סעיפים שבהסכם הממון שלכם, המתייחסים לילדים שיש לכם כעת, או אלו שיולדו לכם בעתיד, כגון משמורת עליהם, וקביעת מזונות מינימליים. שום בית משפט שצריך לתת אישור הסכם ממון, לא יאשר הסכם ממון המתייחס לילדים, ודאי לא לאלו שעדיין לא נולדו. תוכלו אולי לכתוב בהסכם סעיף כללי מאוד בעניין ( איך אתם רואים את עקרון טובת הילדים שלכם, אבל זה חסר ערך ממשי ).
5  אישור הסכם ממון על ידי נוטריון הוא פשוט ונעים יותר. "אלגנטי". פחות מסורבל. קצר. אישור הסכם ממון על ידי בית המשפט כרוך בפתיחת תיק בבית המשפט. לאחר מכן, הגעה פעם נוספת לשופט. זה מסורבל, לא נוח, ולחלק מכם, קצת מביך, בראשית הזוגיות שלהם, להגיע לבית המשפט.
6 הסיכוי שנוטריון לא יאשר הסכם ממון שלכם, קלוש. האישור ודאי. בטוח שתצאו עם אישור ביד. בהחלט ישנם מקרים, ששופטים מסרבים לאשר הסכמי ממון, שאינם ערוכים באופן מקצועי, אינם תואמים את דרישות החוק, או אם יש בהם, לדעת אותם שופטים, סעיפים שאינם הוגנים, או כאלו הסותרים את "תקנת הציבור".
ליצירת קשר עם עו״ד הסכם ממון - אורי גנור, השאירו פרטים:
עו"ד אורי גנור

עו"ד אורי גנור

עורך דין הסכם ממון אורי גנור, הנו המשרד היחיד בישראל, העוסק ומתמחה, באופן בלבדי, יחודי וארצי, אך ורק, בהסכמי ממון בין בני זוג, ופועל כ – עו"ד הסכם ממון בלבד.

עוד מאמרים שכדאי לך לקרוא:

דילוג לתוכן