הסכם ממון על עסק – המדריך המלא

ליצירת קשר עם עו״ד הסכם ממון - אורי גנור, השאירו פרטים:

ללא ספק, הסכם ממון על עסק, הוא אחד הנושאים הטעונים והקשים ביותר להסדרה בהסכם ממון, לכל הזוגות, נשואיםידועים בציבור , או זוגות לפני נישואין. המאמר מתייחס לכל סוגי הזוגות.

הסכם ממון ועסק קיים

זה המצב הקלאסי. לאחד מכם יש עסק. הוא יכול להיות בעל מקצוע חופשי, מהנדס, עורך דין, רופא, שמאי, סוכן ביטוח, ספר, או בעל מכולת, חנות בכל תחום וכיו"ב פעילות עסקית כלשהי. במונח "עסק", אני כולל כל פעילות בכל צורה: עוסק מורשה, חברה בע"מ, שותפות ( רשומה או בלתי רשומה ), בעל מניות בחברה וכיו"ב. בן הזוג האחר, הינו שכיר.

הנגזרת מהמצב הנ"ל היא כזו: בעל העסק, העצמאי, יכול להתעשר. השני לא. בעל העסק יכול להסתבך בחובות, השני לא. בעל העסק, יהיה, בדרך כלל, עסוק 24 שעות ביממה בעסק, בן הזוג השכיר, אולי 8 שעות ביום.

איך מאזנים את הפער הזה ביניכם?

הפרדה רכושית לגבי העסק

ראשית, לא חייבים לאזן את הפער הזה. בהחלט ניתן ליצור לגבי העסק, מה שנקרא, "הפרדה רכושית", כלומר כל הפעילות הזו, הבעלות, ההתעשרות או לחילופין ההסתבכות והחובות, היו ויישארו של מי שהוא מבניכם בעל העסק. למידע נוסף – הסכם ממון וחלוקת רכוש.

ההפרדה הזו, ברוב המקרים, איננה מקובלת על בן הזוג האחר. גישתו היא, שאם מקימים חיי משפחה וזוגיות, מתוך חברות, אהבה, תמיכה ודאגה הדדיים זה לזו, הבאת ילדים משותפים וכו'  – הכל בשיתוף מלא, אין שום סיבה להשאיר מחוץ לשיתוף הזוגי הזה את העסק.

הפער המתואר שהעסק יוצר, אי השוויון הזה והנצחתו, לשיטתו של מי שאינו בעל העסק, יחלחל במרוצת השנים לתא המשפחתי, ויוכל לפגוע בהרמוניה של היחסים ביניהם, ולהעכיר אותם.

הוא תמיד ירגיש בזוגיות נחות. תלוי בבן זוגו. וכשיהיו ילדים, יידעו הילדים למי לפנות. למי יש, ולמי יש פחות. ( ילדים הם חכמים ואינטרסנטיים- לא? ).

בקיצור- בן הזוג האחר, מבקש למצוא פתרון לעניין ולאזן את הפער.

הסכם ממון על עסק

הפתרון תלוי בהשקפת עולמכם

זה אכן בעיה. הפתרון שלה תלוי קודם כל בהשקפת עולמכם לגבי הזוגיות המוקמת. פעם, בנישואין הקלאסיים, עד אמצע המאה הקודמת לערך, לא הייתה שאלה בכלל. נישואין, כללו שיתוף אוטומטי מלא של הכל. מה ששלי שלך, ומה ששלך שלי.

כיום, נתפסת הזוגיות, בעיני חלק מהזוגות, יותר כמסגרת ראויה להקמת משפחה, שתהיה חממה לגידול ילדים, תתקיים בה חברות, יחסי מין, חגיגת חגים, תמיכה הדדית מסוימת, אבל תישמר לכל אחד מבני הזוג הרשות והזכות, לצמוח לגדול ולהתעשר, כל אחד על פי המסלול שיבחר והיכולות שלו ( יכולותיו הכלכליות, ואלו הקשורות בכישרונו והכשרתו האישיים ).

אני מזמין כל אחד מכם, בעודו קורא את השורות האלו, להרהר לעצמו, איך הוא היה רואה את חיי הנישואין והשיתוף שלו ולחשוב אם הסכם ממון על עסק הוא משהו שמתאים לכם.
.

ניסוח ההפרדה לגבי העסק

אם בני הזוג הגיעו להבנה שהעסק יהיה ניפרד, בבעלות אישית ובלבדית של בעליו, ותתקיים לגביו "הפרדה רכושית" מלאה, צריך לקבוע את זה, בניסוח משפטי מלא ומדויק בהסכם הממון.

צריך לקבוע בהסכם, שהעסק נישאר שייך, הן בחיים השוטפים של בני הזוג, במהלך הקשר, והן בפרידה, למי שהיה ( וימשיך להיות ) הבעלים הבלבדי שלו.

הוצאות שוטפות– אבל אם זה יהיה ההסדר בין בני הזוג לגבי העסק, מה לגבי מימון של הוצאות החיים המשותפים? בעל העסק, יהיה מעוניין בדרך כלל, "לגלגל" את ההכנסות שלו, לטובת העסק, הרחבתו או שמירה על המצב הקיים. בכלל, ההכנסות מהעסק, אינן תמיד ידועות. הסכם הממון חייב לכלול הסדרים גם לגבי ההוצאות השוטפות, באופן שבעל העסק מבניכם, יהיה חייב להעביר להוצאות המשותפות שלכם, מינימום שייקבע ( זה יכול להיות למשל, לא פחות מהסכומים שבן הזוג האחר יעביר להוצאות המשותפות ), שאותו, את המינימום הזה, הוא לא יוכל "לגלגל" בעסק.

חובות- סעיפים חשובים מאוד בהסכם הממון על עסק, חייבים להתייחס לחובות, שאפשר והעסק ייקלע אליהם. צריך לקבוע ולנסח, בצורה ברורה, חיץ, בין הנושים הפוטנציאליים של העסק לבין מי שאינו בעל העסק. נושים אוהבים לתבוע את בני הזוג. הסכם הממון, ישמור עליכם מפני זליגה אפשרית של החובות האלו אליכם.

הפיכת העסק למשותף

אתם מבינים שאם הפכתם להיות שותפים עסקיים, אז "בעסקים כמו בעסקים". אתם מבינים שיכולות להיות לזה השלכות גם על חיי הזוגיות שלכם. גם אם השותפות של אחד מכם תהיה פסיבית.

אם זהו רצונכם, אני ממליץ לכם לעשות הסכם שותפות ניפרד ( ולצרף אותו, אם תרצו, כנספח להסכם הממון ). תקצר היריעה מלפרט כאן את כל הנושא. בעיקרון, ההסכם יתייחס ל 5 נושאים עיקריים: השקעות הצדדים, ניהול שוטף, חלוקת רווחים, פיקוח, וחלוקת העסק בפרידה:

השקעות הצדדים בדרך כלל, כששני אנשים הולכים להקים עסק משותף, השקעות ההקמה של העסק, יהיו משותפות ושוות. האחד מביא 100, גם השני מביא 100. ולגבי עסק קיים, צריך לקבוע את שוויו, ואם העסק שווה מיליון, השני ישלם לבעל העסק חמש מאות אלף. ומה קורה בינכם, בני הזוג, בעניין הזה? או אולי תרצו לדבר על השקעות בלתי שוות, והנגזרת מכך?, ומה לגבי המשך השקעות בעתיד בעסק, כשלאחד מכם יהיה, ולשני לא יהיה?

ניהול וקבלת החלטות בעסק– אולי תרצו לקבוע, שלמרות שהעסק הופך להיות משותף, מי שהוא הבעלים המקורי שלו, והמומחה בתחום, ימשיך לקבל את כל ההחלטות הארגוניות, הניהוליות והמקצועיות, כולל לגבי הרחבה של העסק, החלפתו בעסק אחר, הפיכת המסגרת המשפטית שלו, למסגרת אחרת, העסקת עובדים ופיטוריהם, וכיו"ב.

חלוקת רווחים– האם לחלק רווחים של העסק, וכמה, לכל אחד מכם, או להשקיע אותם ב"גלגול" של העסק? נוהל קבלת ההחלטות לגבי זה.

פיקוח וזכות עיון- בעל הזוג האחר, חייב לקבל זכות עיון במסמכי העסק ( "זכות עיון" רחבה או מצומצמת, מידת התכיפות והתדירות של השימוש בה, והזכות לקבל לידיו, פיסית, מסמכים, תדפיסי בנק, דו"חות חשבונאיים וכיו"ב ). ללא זכות פיקוח, תהיה השותפות שלו "לוט בערפל".

חלוקת העסק בפרידה- צריך לקבוע את שוויו, לרבות לקוחות ומוניטין שלו ( וזו משימה קשה ) בעת הפרידה, ולקבוע, שבעל העסק המקורי, יישאר עם העסק, ואילו בת הזוג תהיה זכאית לקבל את מחצית שוויו. כדאי גם לקבוע מנגנון שיעריך את שווי העסק.

בנוסף, צריך יהיה לקבוע בהסכם הממון, בין אם תתקיים הפרדה לגבי העסק, ובין אם שותפות, שבפרידה, העסק הוא מחוץ לתחום, של פגיעה בו.

העסק הוא מקום עבודה ומקור פרנסה, ואם, במסגרת הליכים משפטיים עכורים ביניכם, בשעת פרידה, תטילו על העסק עיקולים וצווים למיניהם, אתם יכולים לפגוע בו. צריך להגביל אתכם בעניין הזה.

הסכם ממון ועסק עתידי

אם בשעת הקמת הקשר הזוגי, עדיין אין לאחד מכם עסק בבעלותו, וייקח זמן עד להקמת עסק כזה בעתיד, אני ממליץ לכם לא להסדיר את העניין בהסכם הממון.

מקריאת המאמר, אתם מבינים את הקשיים הגלומים בהגעה להסכמות בעניין.

לכן, מומלץ להניח לזה כעת, לראות איך מתנהלת הזוגיות, לאן נושבת הרוח, ואם וכאשר זה יהיה רלבנטי, תוכלו להסדיר הקמה של עסק, לכשזה יהיה רלבנטי.

הסכם ממון ועסק משפחתי

אם אתם עשויים לרשת או לקבל במתנה, בעתיד, עסק משפחתי, אני ממליץ לכם, להסדיר את העניין בהסכם הממון על העסק המשפחתי או הסכם ממון על ירושה, על פי אותן דילמות ועקרונות, כמוסבר במאמר הזה.

כלומר, או להשאיר את העסק המשפחתי במסגרת הקביעה הכללית שלכם, לגבי ירושות ומתנות, שהן אישיות ( אם אכן זו תהיה הקביעה ), ואז יהיה רשום לפחות המינימום ההכרחי, שהעסק הזה הוא שלכם, ולא של בן הזוג האחר. או כבר להיכנס ל"עובי הקורה" ולערוך את כל ההסדרים הכבדים, כמוסבר במאמר הזה.

הסכם ממון והקמת עסק משותף

אם אתם עושים הסכם ממון, ומתכוונים בעתיד לא ידוע, להקים עסק משפחתי, אני ממליץ לכם להימנע מלהסדיר את הנושא כעת, בהסכם הממון. אם וכאשר זה יהיה רלבנטי, תוכלו לערוך  לגבי הקמת העסק על ידי שניכם, הסכם ספציפי.

הסיבה היא, שהנושא סבוך. זה יכול ליצור לחילוקי דעות קשים. ומי אמר, שבסופו של דבר, אכן תקימו עסק כזה? ואיך תדעו כעת, איזה משאבים יעמדו לרשות כל אחד מכם בעתיד, אם וכאשר תקימו את העסק?

קיום שותפות, במקביל לחיי הזוגיות שלכם, זו משימה לא קלה. כדאי לכם לבחון את הזוגיות שלכם תחילה, ורק אם היא תוכיח את עצמה, רק אז, תבנו את העסק המשותף שלכם, ותקבעו את ההסדרים הרלבנטיים (קראו לעיל במאמר זה).

אם לא תעשו הסכם ממון לגבי העסק, המצב המשפטי הוא, שהחוק רואה את הצבירות המשותפות שלכם במהלך הקשר הזוגי, כמשותפות לשניכם בחלקים שווים. אבל לגבי עסק, המצב יהיה מסובך ולא ברור, אם למשל תשקיעו בו, השקעות בלתי שוות, מכספים אישיים שלכם, או כאלה שתקבלו במתנה או ירושה מהמשפחה שלכם. לכן- אם וכאשר תחליטו להקים עסק, תהיו חייבים לערוך הסכם ממון לגבי העסק, שתוכנו יהיה למעשה, הסכם שותפות.

ליצירת קשר עם עו״ד הסכם ממון - אורי גנור, השאירו פרטים:
עו"ד אורי גנור

עו"ד אורי גנור

עורך דין הסכם ממון אורי גנור, הנו המשרד היחיד בישראל, העוסק ומתמחה, באופן בלבדי, יחודי וארצי, אך ורק, בהסכמי ממון בין בני זוג, ופועל כ – עו"ד הסכם ממון בלבד.

עוד מאמרים שכדאי לך לקרוא:

דילוג לתוכן